×

TÜİK ve Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri, 2017

232 👁 28 Haziran 2018 Perşembe 🇹🇷

Türkiye İstatistik Kurumu, kurulduğu 1926 yılından bu yana düzenli olarak ülkemiz için veriler toplayarak bunları gerekli merciler ile paylaşmaktadır. Kurulduktan 1 yıl sonra 1927 yılında ilk nüfus sayımı gerçekleştirmiş, binalar numaralandırılmış ve sokaklar isimlendirilmiştir. 2005 yılında bugünkü adı olan Türkiye İstatistik Kurumu olarak düzenlenmiş ve 2012 yılında merkezi teşkilat yenilenmiştir. Son 10 yıldır da kaliteli ve düzenli veri işleme ve yayınlama yaparak bizleri ve gerekli kurumları bilgilendirmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu

Bilgi çağı olarak adlandırdığımız günümüzde TÜİK'in ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok. Lakin günümüz istatistik yöntemleri ve analiz teknolojilerini düşündüğümüzde gerekli değeri görmediğini söylemek pekte yanlış olmaz. Bende bu konuda ufak bir farkındalık yaratmak adına TÜİK ve yayınladığı veriler hakkında yazmaya karar verdim.

Öncelikle kurumun paylaştığı veriler, ciddi anlamda çok kıymetli veriler. Bununla birlikte veriler sözcüğünü özellikle seçtim. Paylaşılan veriler ham halde paylaşılıyor. Bugünlerde adını sıkça duyduğumuz büyük veri ve derin öğrenme metotları ile irdelenip bilgi niteliği taşıyacak analizler yapılmıyor. Yayınlar, satış verileri %X değerinde arttı, ticaret hacmi X M$ olarak gerçekleşti, gibi ham cümleler ile paylaşılıyor. Geçtiğimiz yıla nispeten %X değerinde artış oldu, analistler bu durumu şuna bağlıyor, bundan şu sonucu çıkartabiliriz, bu değerin gelecek yılda şu noktaya gelmesini öngörüyoruz gibi kritikler yapılmıyor. Ne yazık ki. Bunu kurumu kötülemek için değil, gerekli değeri görmesi için paylaşıyorum. Eğer ellerinde yeterli araçlar olsa, yeterli kalifiye kadrolar olsa daha derinlemesine analizler yapılacağından eminim.

Türkiye İstatistik Kurumu hakkında detaylı bilgiyi resmi internet sitesinden alabilirsiniz. Şimdi sizler ile 27.06.2018'de yayınlanan 2017 yılı trafik kazaları ile ilgili yayından bir kaç alıntıya değinmek istiyorum.

Öncelikle kazalara neden olan kusurların başında %89,9 ile sürücü hataları geliyor. Bu demek oluyor ki, bizler sürücülerin dikkat seviyesini arttırarak yaşanan kazaların %90'a yakınını önleyebiliriz.

T1 tablosuna baktığımızda 2008 yılından bugüne, trafiğe kayıtlı araç sayısının düzenli olarak 1 milyona civarında arttığı görülüyor. Gözüme çarpan bir diğer nokta 2014 yılına kadar yaşanan kazalarda 3500 kişi etrafında olan ölü sayısı birden 7500 civarına çıkıyor. Daha sonradan fark ettiğim kadarı ile 2014 yılına kadar olan kazalarda, kaza sonrası ölümleri trafik kazasında ölen kişilere dahil edilmiyor. Sevindirici tek gözlemim ise her yıl 1 milyon daha artan araç sayısına rağmen ölüm miktarlarının bir miktar azalması ya da sabit kalması.

26.06.2018'de yayınlanan Sinema ve Tiyatro İstatistikleri, 2017 yayınını da incelemenizi tavsiye ederim.

Kurumun paylaştığı haber bültenine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. TUiK Bülteni

#tüik
#karayolları
#tüik bülteni
#2017
#veri gündemi
#trafik kazaları

Yorumlar

🔝