×

Teknoloji ve Kandil

501 👁 10 Mayıs 2018 Perşembe 🇹🇷

Teknoloji ve Kandil

2000'li yıllara kadar insanlar kendilerine "Bu teknoloji nereye gidiyor?" diye sorar ve iyi kötü bu soruya yanıt verebilirlerdi. En azından hangi teknolojiler geliyor öngörülebilirdi. Genellikle de tahminler tutardı. 

Günümüzde ise böyle bir şey pek mümkün değil. 2-3 yıl kadar kısa bir süre içerisinde neler keşfedilebilir bilemiyoruz. Ufacık keşifler tüm dünyaya çok kısa sürede yayılıp, bir anda bambaşka akımlar oluşturabiliyor. Bu artık bilgi çağı dediğimiz günümüzün kaçınılmazı. Teknoloji çok hızlı artıyor. Bununla birlikte teknolojinin nimetleri sayesinde yaptığımız işleri yapma sürelerimiz de kısaldı. Posta güvercinlerini, postacıları, telgrafları, e-postaları ve son olarak anlık mesajlaştığımız sayısız programı düşünün. Eskiden mektubu yazmak için bile mürekkep, kalem, kağıt bulmak, düşünmek ve dikkatle sözcükleri seçerek yazmak, belki saatlerimizi alırdı. Bugün sadece söylememiz yeterli. Akıllı asistanlar bunları bizim için satırlara döküyor. Gelecekte belki sadece düşünmek bile yeterli olacak. Peki ya yollar? Eskiden bir kişinin uzak bir yere seyahat etmesi için çizeceği en kısa yol onlarca "S" olurdu. Günümüzde uçaklarla, otobanlarla düz bir çizgide iki nokta arasındaki mesafeyi en kısaya indirgiyor. Peki bu kadar her şey kısaldı ise yaptığımız iş sayısı da artmış olmalı, öyle değil mi? Evet, görünürde çok daha fazla iş yapıyoruz. Ve toplamda çok daha az efor ile çok daha fazla iş yaptık.

İnsanoğlunun bugüne kadar gelmesinde en büyük etmen ney diye sorsanız, bilgi ve insanın bilgiye olan açlığı derdim. Bu hızlanan dünyada, bilgiye ulaşmanın bu kadar kolaylaşması bizi tembel ve aptal yapıyor. Çiftlik hayvanlarının ilk yetiştirildiği dönemde - matematik diye bir şey yokken - insanlar koyunlarının sayısını onlarla eşleştirdikleri birer taş ile takip ederlermiş. Bir hayvan eksildiğinde taşlarda fazla olduğundan bunu anlarlarmış. Bugün, o insanların hayvanlarının sayılarını takip etmek için harcadıkları zihinsel eforun çok daha azı ile kompleks sayılarda katlı türev, integral soruları çözüyoruz. Özellikle erkeklerde gelişmiş olan yön bulma becerileri navigasyon uygulamaları yüzünden köreliyor. Başarı diye adlandırılan şeyleri yapmak için harcadığımız efor azaldıkça sonuçta aldığımız hazlarda tükeniyor. Bize yetmez oluyor. Ve başarının hazzını tadamadan hemen yeni hedeflere saldırıyoruz. Bedenimiz, zihnimiz dinlenmeden tekrar acılı sancılı süreçlere dalıyoruz. Sadece koşan bir yarış atı.

Bütün bu hazıra alışkanlığımızı gösteren bir tablo var. Google'un Trends adında bir hizmetinden aldığım bu görsel, son 7 günün verilerini barındırmıyor. Yani 7 gün önceki veriler bunlar.


Bu tablo manevi değerlerimizin artık bizim zihinlerimizden değil Google aramalarından ibaret olduğunun bir göstergesi. İnsanlar artık gönülden yazılan bir "iyi kandiller" yerine, Google'dan "Kandil Mesajları aramaları sonrasında çıkan yazıları paylaşmayı tercih ediyor. Bu da bana daha önce de sorguladığım manevi değerlerin kaybını hatırlatıyor. Bu konuda sizlerden bilgi toplamaya çalışıyorum. Aşağıdaki 2 dakikanızı alacak anketle değerlerimiz konusunda sizde görüşleriniz paylaşırsanız çok sevinirim. 

Değerlerimiz Anketi

Başlangıçta bu hızın iyi yönlerini sayar gibi yapsam dahi amacım sonrasında evrildiği gibi kötü taraflarını vurgulamaktı. Şimdi ise çok kısa faydalarından bahsetmek istiyorum. Bu hız sayesinde daha fazla hayat kurtarıyoruz. Saniyelerin önemli olduğu bazı anlarda bu hız bize dakikalar kazandırıyor. İmkansızlıklar ortadan kalkıyor. Japonya'da yaşayan insanlar ile bu hız sayesinde yüz yüze saniye farklılıklarla konuşabiliyoruz. Bu hız sayesinde dünyanın neresinde olursa olsun su, gıda ve hijyen ihtiyaçlarına cevap verilebiliyoruz. Savaşlardan haberdar oluyor, yapmacık ta olsa, tepkimizi gösterebiliyoruz. Sosyal mecraların gücünü gerek ülkemizde gerek dünya çapında artık kimse inkar edemez. Gerçekleşme ihtimali çok yüksek öngörülerde bulunabiliyoruz. Tabi ki teknoloji bazı konularda belirsizlik yaratsa da hava durumu, nüfus, açlık, finans gibi bazı verileri öngörmek çok kolaylaştı. Bu da yaptığımız tarımdan, yatırımlara bir çok şeyi daha güvenilir hale getiriyor.

Bunlar gibi örnekleri çoğaltmak mümkün. Asıl nokta farkındalık. Sizlerde yorumlarda kendi olumlu ve olumsuz gördüğünüz özellikleri paylaşın.

#değer
#değerlerimiz
#Felsefe
#Google Trends
#hız
#iş
#kandil
#kazanç
#teknoloji
#teknoloji hızı
#zarar

Yorumlar

🔝