Herkese merhabalar. Sigarayı Bırakmak ile ilgili yazıyı yazdığımda bir anket başlatmıştım. Bu anketi sosyal medyadan da bir kaç kez paylaştım. 100 kişiyi geçtiğinde sonuçları paylaşacağımı söylemiştim. Şuanda 105 katılımcı oldu. Katılım sağlayan herkese çok teşekkür ederim. Bir sonraki hedefim 500 kişiye ulaşmak ve sonuçların daha güvenilir olmasını sağlamak. Bu doğrultuda, anketi sizde çevrenizdekiler ile paylaşırsanız çok mutlu olurum.
ANKETGelelim sonuçlara. Google Formlar'ın sağladığı görsel grafikler aşağıdaki şekilde. Bu grafiklerin altında da sonuçları yorumlayalım.
Sigara içen sayısı %50'nin altında bu aslında içenlerin gün geçtikçe azaldığının belirtisi. Sigara konusunda, gerek hükumet politikaları gerekse kamu spotları sayesinde olgun insanlar gerçekten bilinçlenmeye başladı. Bu konudaki çalışmaları sonuna kadar destekliyorum. Sigarayı Bırakmak yazımda sigara bıraktırma merkezi ve diğer faydaları hakkında detaylı yazdım. Vaktiniz olursa okuyun lütfen. Bıraktım diyenlerin oranı da %27'ye yakın. Bu bireylerin bilinçlendiğinin en güzel kanıtı. Eğer içenleri bıraktırabilirsek, sigara kullanımını düşürmek için geriye yapacak tek bir şey kalıyor. Yeni jenerasyonu sigaradan uzak tutmak. Çocuklarımızın ergenlik dönemlerinde doğru psikolojik destek ile yanlarında olduğumuzu hissettirmeli, onlara sigarayı sığınacak bir liman, bir arkadaş olarak görmelerini engellemeliyiz.
Sigara içen kişilerin %60'ı günde 1 paket sigara kullanıyor. 1 paket sigarada 20 adet sigara bulunuyor. Bu bence insanlarda psikolojik bir eşik olmuş. Eğer ki sigara paketlerinde 20 yerine 18 adet olsa kimse bu farkı önemsemeden günde 1 paket içmeye devam edebilir. Bu durumu yetkililer avantaj haline getirebilir. Paketlerin içindeki adetleri 10'a düşürürsek ya da 15'e, ve bunu yasal bir zorunluluk haline getirirsek insanların sigara adet kullanımlarını ciddi oranda düşürmüş olabiliriz. Tabi ki en güzeli tamamen bırakmak.
105 yanıt içerisinde oransal olarak katılımcıların %57'si Üniversite(60 kişi), %23 Lise(24 kişi), %15 Yüksek ve Doktora(16 kişi) mezunu. Kalan kısım ise çok azınlıkta. Bu yüzden bu 3 eğitim grubunu irdelemek daha sağlıklı.
Bu bilgileri eğitim bilgisi ile harmanladığı zaman; Lise ve üniversite mezunlarının %25'i hiç sigara kullanmamışken, Yüksek mezunlarında bu rakam %31 oluyor. Lise mezunlarında bırakma oranı %20, üniversite mezunlarında %30 ve Yüksek mezunlarında %19 civarında. Yüksek mezunlarında bu şekilde çıkmasının sebebi, örnekleme sayısının az olması olabilir.
105 kişinin 31'i, öyle ya da değil, sigarayı bıraktığını söylüyor. Umarım bu rakam daha çok artar. Ben sigarayı kendim bıraktım. Bununla birlikte kuzenim ve bir çok tanıdığım kişi sigarayı bırakma merkezlerinin desteği ile bıraktılar. Devletin sağladığı bu imkanı kesinlikle değerlendirin. Zararın neresinden dönerseniz kardır.
Sigaraya başlama yaşına baktığımda, %75'lik kısmın 15-25 yaş arasında başladığı görünüyor. Politikaların kimin üzerine yoğunlaştırılması gerektiği çok belli. Kamu spotlarında gösterilen kötü görüntüler aslında bu yaş grubuna hitap etmiyor. Bu yüzden bu konuda kendimizi güncellemeliyiz. Doğru strateji ile başlayan sayısını çok ciddi düşürebiliriz. Çocuklarımızı 13 yaşından itibaren onları sıkmayacak şekilde kontrol etmeliyiz. Çevrede bu konuda kötü örnek teşkil edebilecek çok nokta var. Yarınlarımıza bu konuda sahip çıkmalıyız. Bağırmak, dövmek kesinlikle çözüm değil. Gerekirse bu konuda profesyonel destek almaktan da çekinmeyin.
Son olarak sigarayı bıraktıktan sonra vücudunuzdaki temizlenme süreci aşağıdaki şekilde. Umarım bu temizlenme aşamaları size istediğiniz motivasyonu verir ve sigaradan bir ömür kurtulursunuz.
20 Dakika: Kan basıncı ve kalp hızı normale döner. Eller ve ayaklar, dolaşım normale döndüğü için ısınmaya başlar.
8 Saat: Kanda oksijen düzeyi normale döner. Kalp krizi riski düşmeye başlar.
24 saat: Karbonmonoksit (egzoz gazı) vücuttan atılır. Akciğerlerdeki balgam ve diğer birikimler temizlenmeye başlar.
48 Saat: Nikotin vücutta artık saptanamaz. Tat ve koku alma duyusu artmıştır.
72 Saat: Solunum yolları gevşediği için nefes almak kolaylaşır. Vücut enerjisi artar.
2-12 Hafta: Dolaşım bütün vücutta düzelir. Yürümek kolaylaşır.
3-9 Ay: Öksürük, nefes darlığı düzelir. Akciğer işlevi %5-10 oranında artar.
5 Yıl: Kalp krizi riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner.
10 Yıl: Akciğer kanseri riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner. Kalp krizi riski hiç sigara içmemiş biri ile eşit olur.