×

Minimalizm, Minimalist & Teknoloji

441 👁 31 Temmuz 2018 Salı 🇹🇷

Minimalizm ve Minimalist nedir?

Minimalizm, sadeliğin ve düzenin hayat felsefesidir. Bunu hayatına adapte edebilen kişilere de minimalist diyebiliriz. Aslında bu kadar basit. Bu yazıda bunu örneklendirmeye ve derin felsefesine girmeye gerek yok. Bir kişiye minimalist demek için hayatını tamamen sadeleştirmesine gerek yoktur. Uç noktalarda minimalizmi yaşamakta zorlayıcı olabilir. Farkındalık yaratması yeterli olacaktır.

Minimalist oda

Minimalizmin genel felsefesi, "Az, aslında çoktur." ve "Az, daha anlamlıdır." diyebiliriz. Sadelik ve düzen olarak iki grupta neler yapabilirsiniz anlatmaya çalışacağım. Tam bu noktada izlediğim güzel bir belgeseli tavsiye etmek istiyorum. Minimalizm, İnternet üzerinde ararsanız bulabilirsiniz. Minimalizmi farklı dozlarda yaşayan insanların dilinden güzel irdelemişler.

Sadelik

Minimalist Oda 2

Kaç tane gömleğiniz var? Kaç tane ayakkabı? Kaç tane tabak? Gardırobunuzda kaç kot pantolon var. Salonunuzda kaç biblo, kaç sandalye, evinizde kaç halı var? Aslında minimalizm, bu saydığım nesnelerin gerçekten gerekli miktarlarını sorguluyor. Pek misafiri olmayan birisi iseniz, evinizde misafirler için ayrılmış onlarca şeye ihtiyacınız olmaz. Biri kirlendiğinde ikincisini giyebilir olduktan sonra, daha fazla kot pantolona gerek yok aslında. Eğer ofis çalışanıysanız dolabınızda 6-7 gömlekle idare edebilirsiniz. Ayakkabılar... Birini henüz eskitmeden her sezon yenisi almak, sanırım alışkanlık olmuş. Tüketim toplumu olduğumuzu teyit eder gibi. İsraf ve Tasarruf konusunda yazdığım yazıya da göz gezdirebilirsiniz. Peki sadelik konusunda neler yapılabilir? Maddeler ile bir bakalım;

  1. Hatırası olan eşyaları değerlendirin. Herkesin evinde arkadaşından, eşinden ya da sevdiği ya da nefret ettiği kişilerden hatıra sakladıkları nesneler vardır. Bu ilk okul öğretmeninizin verdiği bir kitapta olabilir, İş yerinde aldığınız bir sertifikada. Ya da eski sevgiliyi unutmamak için saklanan bir T-Shirt. Bir nesnenin hatırasının saklanması için fiziksel olarak o nesneye ihtiyacınız yoktur aslında. Nöronlarında nasıl bir iz bıraktığı çok daha önemlidir. Eğer gerçekten kıymetli bir hatıra ise beyniniz bunu zaten unutmaz. Sadece o nesneyi gördüğünüzde hatırladığınız bir şey ise zaten hatırlamaya değecek bir anı değildir. Bu yüzden hatırası olan kalabalıklardan kurtulun. Bu benim aldığım hap bilgiler ile geliştirdiğim bir düşünce.
  2. Gardırobunuzu elden geçirin. Her yıl yenisi alınan T-shirt'ler, kazaklar, gömlekler, pantolonlar... Bu çılgınlıktan vazgeçmek sizi gerçekten hafifletiyor. Giyilebilir 3-5 T-shirt 4-5 pantolon ile onlarca kombin yapabilirsiniz. Ve eskimeden atılmadan yenisini almamak için kendinizi zorlayın. Bu size hem ekonomik olarak hem de kıyafet seçimi için kolaylık sunacaktır.
  3. Sözcüklerden tasarruf edin. Eskilerin de dediği gibi. Söz gümüş ise sükut altındır. Daha az konuşup, daha çok dinlemek sizi daha çok geliştirir. Az ve öz konuşmak sizi daha olgun yapar.
  4. Mutfak ihtiyaçlarınızı gözden geçirin. 2 kişilik bir aile için onlarca tencere, tava, tabak, bardak bulunduruyoruz. Yılda 1 kere misafir ağırlamak için 70-80 parça yemek takımı dolaplarda örümcekleniyor. Misafirler için saklanan ve bayatlayan gıdalar.
  5. Fazlalık mobilyalardan kurtulun. Evinizde vitrin varsa direk eskiciye verebilirsiniz. Artık hem modası geçti. Hem de vitrinde saklanacak eskisi gibi eşyalarımız yok. Bir evde 10 tane sandalyeye gerçekten gerek yok. 2-3 tane üçlü koltukta bana gereksiz geliyor.
  6. Ayakkabılarınızı elden geçirin. Bu konuda kadınların daha fazla dikkat edebileceği bir konu aslında. 50 çeşit ayakkabısı olan insanlar var. Belki bu 50 çiftin yarısı 1 yıldır giymediniz ve 1 yıl daha giyilmeyecek. Bunları düşünerek bir ayıklama yapabilirsiniz.
Minimalist Giyim

Düzen

Bu konuda insanlar gerçekten başarısızlar. -Buna ben de dahilim. - Belki de Termodinamiğin 2. yasası olan entropi yüzündendir. Bu yasa ne olursa olsun düzensizlik her zaman artar diyor. Ancak birinci maddedeki sadeliği yakalayabilirseniz, az eşyayı düzenlemek ve düzenli tutmak daha kolay olacaktır. Yapabileceklerinizi kısaca sıralamak gerekirse;


  1. Nesnelere yer belirleyin. Evinizde kullandığınız bardağın masanın, takın çantasının atletlerin çorapların yerleri belli olsun. Her zaman aynı yerde saklayıp aynı yerde bulmak hem size zamandan hemde dağınıklıktan kurtarır.
  2. Harcadığınız zamanı planlayın. Sağlık açısından uykunun düzeni tartışılmaz. aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak çok önemli. Aynı zamanda uyku öncesi rutinlerde size katkı sağlayacaktır. Örneğin uyku öncesi basit egzersizler ya da yarım saatlik bir kitap okuma uyku rutininizi daha sağlamlaştırır.
  3. Çalışma masanızı temizleyin. İnsanlar kendi düzensizlikleri içinde çalışırken rahat olduklarını düşünürler. Çünkü bu düzensizliği onlar oluşturmuştur. Halbuki elinizdeki işi daha sağlıklı ve bölünmeden yapabilmek için çevrenizde hiçbir dikkat dağıtıcı unsur olmamalıdır. Çok önemli bir konuşma yazıyorsunuz. Gözünüz bir anda masanın üstündeki dün müdürünüzün verdiği evraka takıldı. Bütün konsantrasyon gitti. bunu yaşamamak için kesinlikle masanız her daim temiz ve düzenli olmalı.
  4. Dijitalleşin. Teknolojiyi kullanmak hayatınızı düzen anlamında çok kolaylaştırabilir. Hatırlatıcılardan ajandalara bir çok ücretsiz uygulama rutinlerinizi ve rutin dışı etkinliklerinizi planlar. Böylece aynı güne 2 arkadaşınıza da söz vermezsiniz. Ya da kuzeninizin düğününde arkadaşlarınızla golf planı yapmazsınız. Dijitalleşme konusu çok kapsamlı ve ileride bu konuda bir yazı yazmayı planlıyorum.
Minimalist Dolap

Bunların tümü benim kendi düşüncelerim ile edindiğim bilgilerin harmanı. Herkese, her koşulda uymayabilir. Ya da herkes bu konuya sıcak bakmayabilir.

Hayatınızda sadeliğe yer verdiğinizde yaşam alanınız ferahlayacak, kendinize ve sevdiklerinize daha fazla vakit ayırabilir olacaksınız. Hayatınızı, uzun olmaktansa kaliteli ve dolu yaşamanın daha önemli olduğunu unutmayın.


#Minimalizm
#Sadelik
#minimalist

Yorumlar

🔝