×

Geleceğin Yetkinlikleri

489 👁 11 Ağustos 2018 Cumartesi 🇹🇷

Lise öğrenimine geçecek öğrencilerin bir çok sıkıntı yaşadığı şu günlerde ailelerin endişelerini anlayabiliyorum. Okulun önemi, gerçekten azımsanamayacak kadar çok. Buna ilave olarak, iş dünyası okulda kazanılamayacak bazı yetkinlikleri kazanmamızı bekliyor. 10 yıla yakın özel sektör deneyimimde farkına vardığım bazı bilgileri ve yetkinlikleri kısaca özetlemeye çalışacağım.

Karmaşık Düşünce

İletişim

Asırlardır değişmeyen bir beceridir. İş yapış şeklimizi daha konforlu hale getirir. İyi iş birlikleri gelişir. Sektörden bağımsız olarak size her zaman avantaj sağlar. İletişimde döngünün tamamlanabilmesi için geri bildirim adımının atlanmaması altı çizilecek bir konu.

Farklı Disiplinleri (Branşları) Birleştirme

Yeni dünyada tek bir branşta uzmanlaşmak popülerliğini yitirmeye başladı. Artık farklı disiplinlerin harmanından yeni teknolojiler, yeni ürünler ortaya çıkarma dönemi.

Analitik Düşünme & Karmaşık Problem Çözme

Farklı disiplinlerin, gün geçtikçe daha çok birlikte çalışması yepyeni karmaşık sorunlara yol açıyor. Bu sorunları çözebilmek için de yeni çözümlere. Karmaşık problem çözebilme yeteneği kişilerin tecrübelerine paralel gelişmektedir.

Farklı Olmak

Yaratıcılık

Otomasyon, robot teknolojileri ve yapay zekanın hızlı ilerleyişi bazı iş kollarını ortadan kaldıracak. Gün geçtikçe azalan iş kollarına yenileri de ekleniyor. Yeni iş imkanlarında ihtiyacınız olacak en büyük yetkinlik, yaratıcılık. Robotların ve yapay zekanın en son elimizden alacağı işler yaratıcılık üzerine inşa edilen işler.

Duygusal Zeka

İş dünyası evinizde ya da sokakta yaşadığınız duyguyu iş dünyasına ya da tam tersi iş dünyasında yaşadıklarınızı dış dünyaya yansıtmanızı istemez. Duygusal zeka bu anlamda çok kıymetli bir yetenek. Eğer duygusal zekanız yükselirse duygularınızı yönetir ve işinize karıştırmazsınız

Zaman Yönetimi

Tüm insanlara eşit miktarda bahşedilmiş zaman en kıymetli kaynağımızdır. Zamanımızı nasıl değerlendirdiğimiz çok önemli. Yaşantınızı ne kadar planlıyor ve bu planlara ne kadar uyuyoruz. İş dünyası dakik ve yerine göre saniyelerin bile hesaplandığı bir yer. Bu sebeple insanların zamanlarını nasıl yöneteceklerini bilmeleri kesinlikle çok önemli.

Düşünme

Eleştirel Düşünce

Rönesans döneminde asıl ayaklanma fiziksel zincirlerden ziyade düşünsel süreçlerin özgürlüğü için yapılmış bir harekettir. Eleştirel düşünce var olanı sorgulayarak çok daha iyilerini yapabilmemize yardımcı olur.

Bunlara ilave olarak iş dünyasının sizden beklediği diğer yetkinlikleri de şu şekilde sıralayabiliriz;

1. Müşteri odaklı olmak
2. Kalite odaklı olmak
3. Bilişsel esneklik
4. İnsan yönetimi
5. Müzakere yeteneği.

Bugünü bizler inşa edeceğiz yarını gençler. Umarım faydalı olmuştur.


#geleceğin yetkinlikleri
#beceri
#gelecek
#yetkinlikler
#yeni meslekler
#yeni yetkinlikler

Yorumlar

🔝