2 Ağustos günü Tüik bülteninde Motorlu Kara Taşıtları (Haziran 2019) verileri paylaşıldı. Bu verileri hızlıca incelediğimde gözüme elektrikli ve hibrit araç satışları çarptı. Bende buradan yaptığım çıkartımı sizler ile paylaşmak istedim.
Geçtiğimiz dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar ile birlikte trafiğe kaydı yapılan araç adetleri düşüşe devam ediyor. Yıl içi dalgalanmalar ise geçtiğimiz yılı takip eder nitelikte. Bu gidişat insanların araç alım satım davranışlarının mevsimlere göre çok değişmediğini gösteriyor. Bununla birlikte elektrikli ve hibrit araç satışları - adet olarak aşırı bir artış göstermese de - oransal anlamda katlanarak artmaya başladı. Elektrikli araçların geleceğini gören kişiler alım gücü yetiyorsa elektrikli-hibrit araçları tercih etmeye başladı. Aynı zamanda filo sahipleri envanterlerine elektrikli araçları ilave etmeye başladı.
Grafikte görüldüğü gibi benzinli araçların popülerliği bitmek üzere. Dizel araçlara talep hala fazla. LPG’li araçlar ise önümüzdeki bir iki yıl içerisinde doyuma ulaşacak gibi. Elektrikli-hibrit araçlar ise 2017’den 2018’e iki kat, ve bu yılda yine 2 katın üzerinde satış yapacak gibi görünüyor.
Eğer otomobil sektörü ile ilgili bir iş yapıyor, ya da yapmayı düşünüyorsanız, muhakkak bu konuda kendinize ve işletmenize yatırım yapmalısınız. Geleceğin kolaylıklar ile birlikte zorlukları da getireceğini unutmayın. Kendinize yapacağınız her yatırım önemli olmakla birlikte, doğru alana yapılan yatırımlar sizi bir adım daha ileri taşıyacaktır.
Ben bu çıkarımları yaparken veriden besleniyorum. Sizler de sektörünüz ve kendiniz için veri toplamayı ve onları analiz etmeyi unutmayın. Umarım faydalı olmuştur. Bu konudaki fikirlerinizi yorum bölümünde benimle paylaşın. Makaleyi beğendiyseniz arkadaşlarınız ile de paylaşmayı unutmayın.
Aşağıda Tüik’in yayınladığı bülteni bulabilirsiniz.
Haziran ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 23 milyon 44 bin 761 adet taşıtın %54,1'ini otomobil, %16,4'ünü kamyonet, %14,2'sini motosiklet, %8,2'sini traktör, %3,7'sini kamyon, %2,1'ini minibüs, %1'ini otobüs, %0,3'ünü ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Haziran ayında trafiğe kaydı yapılan toplam 41 bin 915 taşıt içinde motosiklet %43,9 ile ilk sırada yer aldı. Bunu sırasıyla %43,5 ile otomobil, %5,8 ile kamyonet, %4,5 ile traktör takip etti. Taşıtların %2,3'ünü ise minibüs, otobüs, kamyon ve özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Haziran ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre %27,4 azaldı. Bu azalış otomobilde %32,7, minibüste %54,4, otobüste %33,5, kamyonette %62,6, kamyonda %36,1, motosiklette %6, özel amaçlı taşıtlarda %84,4, traktörde ise %30,1 olarak gerçekleşti.
Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısında %34,9 azalış gerçekleşti. Bu azalış otomobilde %46,4, minibüste %44,8, otobüste %64,5, kamyonette %66,7, kamyonda %65,5, özel amaçlı taşıtlarda %47,6, traktörde ise %45,2 olarak gerçekleşti. Motosiklette %7,6 artış oldu.
Kaynaklar:
TÜİK