×

Bir Bakışta Y Kuşağı

278 👁 18 Mayıs 2018 Cuma 🇹🇷
Çeşitli kaynaklarda ufak farklılıklar olsa da genel kabul aşağıdaki gibi.
Generations

Y Kuşağının Genel Özellikleri

Tahmini olarak 1981 ile 1999 yılları arasında doğmuş olan bireylerdir. Aile ve yetiştiriliş biçimleri ufak farklılıklar yaratsa da genel olarak aynıdır. Bir de bireyler için %100 X kuşağı veya %100 Y kuşağı demek doğru değildir. Farklı kuşaklardan özellikler barındırabilir. Ancak genel çerçeve şu şekildedir;

  1. Özgürlüklerine düşkündürler,
  2. Otoriteye karşıdırlar,
  3. Sosyal medyayı etkin kullanırlar,
  4. Görüşlerini dile getirmekten çekinmezler,
  5. Kendilerine kurallar koyulmasından hoşlanmazlar,
  6. Uzun süre aynı işte kalamazlar, bir an önce yükselmek ya da kendi işlerini kurmak isterler.
  7. Farklı görüştekileri acımasızca eleştirebilirler.
  8. Kendi görüşlerine karşı olan eylemler gündeme geldiğinde hiç düşünmeden direnişe geçerler.
  9. Kendi yaş gruplarında kabullenilme isteği yüzünden sosyal gruplara katılıp, örgütsel hareketleri desteklerler.

Y kuşağı, milenyumun getirdiği büyük veri yığınlarını sorgulama yetisi ile birleştirerek insanlık adına faydalı bilgiler ortaya çıkardı. Ortaya çıkan bu bilgi sayesinde teknoloji alanında büyük bir atak yaptık. Otonom araçlardan, ameliyat yapan doktor robotlara, yapay zeka avukatlardan, akıllı asistanlara teknoloji akıl almaz bir hız ile gelişmeye devam ediyor. Bakalım Z kuşağı bu noktayı nereye taşıyacak?

Y Kuşağı ile İletişim

Y GenerationY kuşağının, bombalara doğanlar ve X kuşağı ile farklılıkları onları iletişimi zor yapıyor. Aşırı sorgulayıcılar. Eski usûl "büyüklerin dediklerini yap, sorgulama!" düşüncesi onlarda barınamıyor. 
Bazı firmalar Y kuşağını risk olarak görüyor. Şirket kültürleri Y kuşağının taleplerini gideremezse bu haklı bir çekince. Y kuşağı iş yaşamında geçirdiği zamandan ziyade, işin kendisine odaklanır. Bu yüzden Y kuşağını işin bir parçası haline getirmek, onu bağlı tutmak için bir gerekli. Şuanda bulabildiğim en güncel araştırma 2013 yılında yapılmış. İş dünyasında çalışanların %29'unun Y kuşağı, %35'ini X ve %33'ünü bombalara doğanların oluşturduğunu söylüyor. Günümüzde Y kuşağının açık ara öne geçtiği aşikar.
Öngörüler 2050 yılında dünyanın en büyük 500 şirketi listesinin %40'ının henüz daha kurulmamış firmalardan oluşacağı yönünde. Bu da bugünün ilk 500 şirketinin büyük bir kısmının yok olacağı anlamına geliyor. Firmaları geleceğe taşıyacak ise Y kuşağının getirdiği kültür ile barışık, kendini yenileyen bir kültür oluşturmak. Bu anlamda büyük firmalarda ciddi adımlar atılırken, ufak işletmelerde buna ayak uyduramamaktan kaynaklı kapanmalar yaşanıyor.

Gelecek Z Kuşağında

Z Generation

Geleceği düşündüğümüzde, Z kuşağının Y'lerin geçmiş kuşaklarla çatıştıkları kadar çok bizimle çatışacağını düşünmüyorum. Daha uyumlu bir kuşak olacaklar. Aynı zamanda Y'ler kendi yarattıkları hıza yetişemezken Z'ler bu hızla birlikte doğuyorlar. Düşüncelerim hep olumlu olacağı yönünde. Z kuşağı ile ilgili en belirgin özellik ise kendi işlerini kendileri yaratacaklar. Yani hiç olmayan meslekleri kendileri üreterek bu sektörlerde çalışacaklar. Başka alternatifleri de olduğunu düşünmüyorum. Günümüz mesleklerinin çok yakın gelecekte insanlar yerine yapay zeka ya da robotlar tarafından yapılacağını öngörmek çok ta zor değil.

Sizler de bu konudaki öngörülerinizi benimle paylaşın. Bilgi paylaştıkça çoğalır.

#gelecek
#Generations
#Kuşaklar
#teknoloji
#X generation
#X kuşağı
#Y generation
#Y Kuşağı
#Y kuşağı özellikleri

Yorumlar

🔝