×

2019 & Hedefler

541 👁 31 Aralık 2018 Pazartesi 🇹🇷

2019’a saatler kala bu yazıyı paylaşmak çok güzel. Blogger üzerinden başlayıp kendi sanal garajım olan internet sitemden devam ettiğim bu yazılar 2018’de ufacık bir farkındalık yarattı ise ne güzel. Bende bu yazı vesilesi ile 2018 yılının son naçizane tavsiyesi ve 2018’e dair minik anılarımı paylaşmak istedim.

2018 Nasıl Geçti?

Zaman göreceli olduğu kadar hızlıda. Bu yıla başlarken bir çok karmaşa ve belirsizlikle başladık. Yıl içerisinde de bir çok siyasi, ekonomik ve teknolojik değişimler, gelişmeler yaşandı. Umarım herkes için sağlık başta olmak üzere iyi bir yıl olmuştur. Tüm zorluklarına rağmen güzel bir yıldı. Hızlıca düşündüğümde;

  • Evliliğimin 1. Yılını kutladım,
  • Doğaçlama tiyatro yaptım,
  • Tenis oynamayı öğrendim,
  • Uludağ’a çıkıp, kayak yaptım,
  • Sadece 5 kitap okuyabildim,
  • 2 kez kan bağışında bulundum,
  • Youtube’a 24 video yükledim,
  • Bu yazı ile birlikte 34 makale paylaştım,
  • MEB onaylı Java kursunu Elginkan’da tamamladım,
  • Process Simulate Basic eğitimini Boğaziçi Yazılım’da tamamladım,
  • İş yerimde ilk ödülümü aldım,
  • İş yerimde özel bir ekipmana ekipçe patent aldık.
  • Kendi sitem ile birlikte Tangosfer.com internet adresini tasarladım, yayına aldım.
  • Adsense’ten sitemde reklam yayınlamak için onay aldım.

Aklıma gelmeyen belki bir çok güzel anı daha yaşamışızdır. Görüşlerine çok saygı duyduğum birisi bana yaşlandığımızda aklımıza gelecek şeylerin sadece bu güzel anılar olduğunu söylemişti. Bende bu güzel anıları biriktirmeye çalışıyorum. Umarım sizlerde 2018 yılında çok güzel anılar biriktirmişsinizdir.

Hedef Belirlemek

Bu yıla başlamadan önce Youtube üzerinde Barış Özcan’ı takibe ve yıla başlarken hedef belirlemenin, tüm yılını daha verimli ve keyifli yaşamanıza nasıl yardımcı olduğunu öğrendim. Yukarıda yazdığım bir çok keyifli anı, bu hedefler sayesinde oldu. 2019 için de aynı şekilde hedefler belirliyorum. Bu hedeflere %100 ulaşamayabilirsiniz. Ancak bir hedefinizin olması sizi yolda tutacaktır. Hiçbir şey planlamadan rüzgarın sizi götürdüğü yere gittiğinizde, çok ileri gitme şansınız olduğu gibi kontrolsüz bir şekilde gerileme şansınız çok daha yüksek. Ancak hedefleriniz olursa bir yaşam amacınız olur. Bu amaç sizi hayata bağlar.

Plansız yaşamak gerçekten çok keyiflidir. Ancak kısa vadede. Uzun vadede sizi ilerletmediği için geriletir. Her an planlı olmak zorunda değilsiniz. Elbette ani gelişecek durumlar olabilir. Ancak plansızlıklarınızı bile planlayabilirsiniz. Örneğin 2 haftada 1 Pazar günü plan yapmayın o gün rastgele arkadaşlarınız ile spontane bir şekilde aktivitelere katılın. Ancak genel hatları ile bir planınız olmazsa hiçbir şeye zaman bulamamaktan yakınır ve sürekli zaman öldürürsünüz. Unutmayın tüm insanların eşit şeklilde sahip olduğu tek kaynak zamandır. Bu nedenle plan yapıp hedefler belirleyin. Bu hedefleri belirlerken de Barış Özcan’ında dikkat çektiği aşağıdaki 3 noktaya özen gösterin.

  • Ölçülebilirlik: Hedefleriniz “daha sağlıklı olmak”, “az sigara içmek”, “çok mutlu olmak” gibi ölçülemez ifadeler ile değil “Haftada 1 spor yapacağım”, “haftada 1 paketten fazla sigara içmeyeceğim”, “sosyal medyayı günde 15 dakikadan fazla kullanmayacağım” gibi sayısal ifadeler ile belirleyin. Örneğin bu yıl benim hedeflerim arasında 150 sayfadan az olmamak kaydı ile 20 kitap okumak var. Ya da her gün 5:30’da uyanmak gibi bir hedef belirleyerek zamanınızı daha verimli kullanabilirsiniz.
  • Hedef/2: İnsanlar genelde hedef belirlerken ilk anlık gaz ile her şeyi istedikleri kadar yapabileceklerini düşünürler. Halbuki durum öyle değildir. Bu uzun vadede sizi yorar ve hedeflerinizi sürdüremez hale gelirsiniz. Bu yüzden bir önceki maddede belirlediğiniz 20 kitap mı var? Yarıya bölün ve 10 kitap okuyun. Ancak 20 kitap okumaya karar verip 3. Kitapta yapamayacağım diyerek bırakmak sizi mutsuz eder. Günde 10.000 adım atacağım mı dediniz. 5000 atın ama Pazar günleri de atın.
  • Görselleştir: Hedeflerinizin sizi motive etmesi için beyninizi birazcık kandırmalısınız. Barış Özcan, videosunda zinciri kırma olarak ifade ediyor. Yaptığınız hedefleri sürekli gözünüzün önünde ve ilerlemenizi takip edecek şekilde bulundurun. Bu sizi motive ederken aynı zamanda beyninizi bu konudaki eğilimini de arttıracaktır.

Sizlerde 2019 için hedeflerinizi belirleyerek buradan paylaşabilirisniz. 2019’un başında bende burada sizlerin hedeflerini görebilmek için kendime bir hedef koyuyorum. 15 gün içerisinde blog yazılarıma yorum bölümü eklemek. Bu sayede daha interaktif ve sizlere ulaşabildiğim bir garajım olacak.

Kimleri Takip Etmeli?

Ben 2017 yılında, bazı kişileri mercek altına aldım. Bunun sebebi bu kişilerin konularında gerçekten uzman olmaları ve insanlık adına iyi şeyler temenni ettikleri. Bu sayede, dünyada neler olup bittiğini de takip edebiliyorum. Herkes aynı konulara merak duymak zorunda değil. Ancak bu kişiler her hangi bir ideoloji veya siyasi görüşü simgelemiyorlar. Ben görüşerini ve gayelerini faydalı buluyorum. Sizlere de bu konuda tavsiye olarak bu kişileri sunmak istiyorum. Özellikle teknolojik gelişmeler, dünyadan kopmamamız gerektiğini vurgular nitelikte.

Mahfi Eğilmez - Ekonomist (http://www.mahfiegilmez.com/)

Barış Özcan – YouTuber (https://www.youtube.com/channel/UCv6jcPwFujuTIwFQ11jt1Yw)

Emin Çapa – Ekonomist (Tedx İstanbul

Özgür Demirtaş – Finans Uzmanı (Youtube)

Serdar Kuzuloğlu – Teknoloji Yazarı (https://www.youtube.com/user/mserdark) (https://www.dunyahalleri.com/)

Yuval Noah Harari – Tarihçi – Yazar (https://www.ynharari.com/)

Michio Kaku - Astrofizikçi & Fütürist (Fındık Kabuğundaki Evren)

Dünya gerçekten çok hızlı dönüyor. Zaman akıp gidiyor. Kısacık yaşamlarımıza ne kadar çok yaşanmışlık sığrıdabilirsek o kadar iyi. Önce sağlıklı, sonra başarılı ve mutlu bir 2019 yılı dilerim. İyi seneler.


#güle güle
#2018
#merhaba
#2019
#hedef
#belirlemek
#hedef belirleme kriterleri

Yorumlar

🔝