Her geçen gün teknoloji dünyasındaki akımlar; yepyeni terimler, sektörler ve iş fırsatları doğmaya devam ediyor. Geleceğin meslekleri için yepyeni yetkinlikler gerektiği gibi, rüştünü ispat etmiş bazı temel yetkinlikler de önemini korumaya ve hatta önemini arttırmaya da devam ediyor. Daha önce bu konuda bir yazı yazmıştım. Ancak bu yazımı internet adresimi yenilerken ne yazık ki kaybetmişim. Bu konuda bir yazı serisi yazmayı planlıyorum. Geleceğin yetkinliklerini tek tek ele alıp, neden ve nasıl sorularının yanıtlarını kendimce paylaşacağım.
Bu konuda başı çekenlerden birisi de bilgisayar teknolojisi. İşlemci güçlerinin ilerleyişi gerçekten akıl almaz bir seviyede. 30 yıl önce süper bilgisyarların sahip olduğu işlemci gücü, bugün cep telefonlarımıza sığmış durumda. (Bu işlemci gücünü ne kadar verimli kullandığımız ise ayrı bir soru işareti.) Otomatik olarak bugünün süper bilgisayarları da her geçen gün işlemci hızlarını arttıyor. Bu işlemci hızının tek başına bir anlamı yok tabiki de. Buna paralel olarak insanoğlunun ürettiği veri de aynı şekilde artıyor. Tüm insanlık tarihi boyunca üretilmiş verinin çok büyük bir kısmı içinde bulunduğumuz dijital çağın içinde üretildi.
Bu iki yükseliş, entegre bir şekilde çalışarak yapay zeka ve makine öğrenmesi alanlarının hızlı gelişimini tetikledi. Bu ilerleme önemli başarıları da peşinden getirdi. Bugün bir çok yapay zeka asistan, bizi hiç olmadığından daha iyi anlayabiliyor, mantıklı ve insansı cevaplar veriyor. Aynı zamanda bir çok veri ile eğitilmiş bu yapay zeka algoritmaları, verdiğiniz sufle ile çok başarılı sanat eserleri ortaya koyabiliyor. Adet bakımından zengin eserler üretmiş sanatçıların tekniklerini kullanarak özgün eserler oluşturabiliyor.
Ne mutlu ki bu algoritmaların ücretsiz versiyonları, biz son kullanıcılara da ulaşabiliyor. Artık doğru sufleyi verdiğinizde harika sanat eserleri üretebilirsiniz. Peki herkes bu sanat eserlerini üretebilir hale gelirse kıymeti düşmez mi? Hem evet, hem hayır. Bu noktada üretilen eserler ne kadar başarılı olursa olsun, doğru sufleyi vermek ve doğru yönlendirmeler yapmak çok daha kıymetli hale geliyor.
Bugün bunu çok önemsiz bulabilirsiniz. Ancak eminim ki bu yapay zeka algoritmaları ile üretilecek eserlerin hem kendi, hem de suflörü çok kıymetli hale gelecek. Bunun için de ileride iş platformlarında bu gibi ilanlar görmeye hazır olun. Aslında geleceğin yetkinliklerinde belki de ilk irdelememiz gereken yetkinlik iletişim. Her ne konuda olursa olsun, insanla ya da teknoloji ile, iletişim kurabilmek, istediğini ve hayalini paylaşabilmek çok kıymetli. Bundan 10 sene öncesinde birisi bana şirketlerin “Hikaye Anlatıcısı” pozisyonu diye bir şeyden bahsetse güler geçerdim. Ancak bu günlerde büyük teknoloji devleri hikayelerini anlatmak için C seviyesinde yönetici hikaye anlatıcıları işe alıyor ve çok yüklü maaşlar ödüyor.
Ben de bu sebeple kendime bir hobi yan meslek olarak bu “yapay zeka suflörlüğü” işini layık gördüm. Bu noktada kendimi geliştirmek için de bu konuda çalışmam gerektiğini biliyorum. Bu nedenle her hafta en az 1 en fazla 3, yapay zeka ile eser üretip sosyla mecralardan sizler ile paylaşacağım. Aynı zamanda bu eserlerimi vakit ayırabilirsem NFT olarak da paylaşacak ve oradan satışa sunacağım. Umarım bu konuda benim taşıdığım heyecan, sizin için de -ister bu konuda isterse teknolojinin sunacağı binlerce farklı alanlarda- heyecan kaynağı olur ve kendinize keyif aldığınız, iş olarak görmediğiniz meslekler bulursunuz.
Ben kendim araştırırken bulduğum 3 tane yapay zeka algoritmasını sizler ile paylaşayım. Sıralaması popülerliğine göre değil, rastgele internette bulma durumuma göre olacak. Eğer basitçe internette araştırırsanız onlarca muadilini de bulabilirsiniz.
1- NightCafe (https://creator.nightcafe.studio/)
Bu şuanda benim de kullandığım platform. Her gün ücretsiz 5 kredi veriyor. Basit eserler üretmek için kullanışlı. Ücret karşılığında detaylı eserler üretmek için kredi satın alabilir ya da ürettiğiniz eserlerin baskılarını satın alabilirsiniz.
2- Dall-e 2 (https://openai.com/dall-e-2/)
Bu konuyu popüler hale getiren OpenAI şirketinin ilk çıkarttığı Dall-e güzel sonuçlar aldığında geliştirdikleri ikinci versiyonu. Dall-e ücretsiz ancak 2. versiyonun ücretsiz olup olmadığını anlamadım. Dall-e ile de basit eserler üretebilirsiniz.
3- Deep Dream Generator (https://deepdreamgenerator.com/)
Bunu çok inceleme şansım olmadı. Yine ücretsiz krediler ile eserler üretebilirsiniz.
Her zaman olduğu gibi; “Farkına var, dengeyi bul ve değer üret.”
Kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Supercomputer
https://en.wikipedia.org/wiki/Big_data
https://deepdreamgenerator.com
https://creator.nightcafe.studio