En değerli kaynağınız nedir? Bunu konuşacağız. Fakat içeriğe geçmeden önce, bence en değerli 2. kaynağınız olan zamanı ne okuyarak geçireceksiniz kısaca bahsedeyim. Bu yazımda sizlere, bence en değerli kaynağınız nedir ve bu farkındalıkla ne yapabilirsiniz ondan bahsedeceğim. Buna ilave olarak, bir sosyal sorumluluk kampanyasından bahsedeceğim.
Önce kendinize bu soruyu bir kez daha sorun ve üzerine 10 saniye düşünün! En değerli kaynağınız nedir? … Bu soruya çok farklı yanıtlar gelebilir. Para cevabını veren, sayılı insan kaldığından eminim. Önemini yok sayamam ama, para bu listede gerilerde kalıyor. Bundan iki on yıl öncesinde bu soru sorulsaydı, ilk sırada zamanı söyleyebilir ve parayı da önceliklendirebilirdim. Bunun 2 tane ana etmeni var. Bugün bahsedeceğim ilk sıradaki kaynak, 20 yıl önce bu kadar önemli değildi. Bir de tabi o zamanlar bu kadar tecrübeli ve farkında da değildim.
Başlığı neden “En Değerli Kaynağınızı Nasıl Çalarım?” diye yazdım sizce? Neden özellikle “çalmak” kelimesini kullandım? Çünkü bugün, bahsedeceğim en önemli kaynaklar listemizin başında “DİKKAT” geliyor. Ve çevrenizdeki herkes dikkatinizi çalmak istiyor. Sosyal medya, insanlar, reklamlar ve daha niceleri. Dikkat vermek, bilinçli sizin isteyerek yaptığınız bir eylemdir. Ancak özellikle sosyal medya gibi mecralar dikkatinizi çalmak istiyor. Dikkatinizi aldıklarını fark etmeyin istiyorlar. Burada çok ince bir nüans var. Mesajı vermek için kendimi tekrara düşmek istemiyorum. Eminim, yakaladınız.
Daha önce de belirttiğim gibi 20 yıl önce olsaydı, en değerli kaynak zaman olabilirdi. Ancak bugün, bu zamanı dikkatle harcıyoruz. Aslında burada ben de bir ikileme düşüyorum. Dikkat sanki bir kaynaktan ziyade, bir zaman harcama aracına dönüşüyor. Ancak okuduğum bir çok makalede dikkat, zaman gibi bir kaynak olarak yorumlanıyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda benimle paylaşın. Çaktırmadan blog yazılarıma yorum bölümü eklendiğinin reklamını da yaptım.
Bu arada konuya manevi olarak bakıp, en değerli kaynak sağlık diyenler de olabilir. Buna da sonuna kadar katılıyorum. Sadece “manevi” sözcüğüne vurgu yapmak istiyorum. Sağlığı da çok dikkatli harcamakta fayda var. Çünkü yaşamak ya da yaş almak demek, aynı zamanda sağlığımızı harcamak demek! Bu harcamayı yaparken de çok dikkatli olmakta fayda var. Burada şunu da belirtmeliyim ki bence “sağlık”; zaman, para ve dikkat gibi kaynakların yarıştığı listeden ayrı bir kulvarda. O yüzden kıymetini biliyor ancak yarışa sokmuyorum.
Maneviyat konusuna gelmişken, sizlere başlattığım bir sosyal sorumluluk kampanyasından bahsetmeme müsade edin. Aslına bakılırsa bu bir imza kampanyası. Çok sevdiğim bir lise öğretmenim (Mehmet Tosuner) uzun zamandır kendi çabaları ile sokak kedilerine bakmaya çabalıyordu. Ancak kendi mülkü olmasına rağmen, komşuların şikayeti üzerine, yasa gereği hayvanları tekrar sokağa salmak zorunda bırakıldı. Kendisine yardımcı olmayı çok isterdim ancak, ne iş yerimden ne de çevremden kendisine yeterli desteği bulamadım. Kendisi de bireysel olarak yüzlerce kişi ve kuruma ulaşmasına rağmen hatrı sayılır bir dönüş alamadı. Bu konuda gerçekten bir şeyler yapmayı çok istesem de ne yapabileceğimi bilmiyordum.
Bu konu aklımdayken, doğup büyüdüğüm köy olan Akmeşe'ye giderken karşılaştığım başka bir manzara üzüntümü arttırırken aynı zamanda aklıma da bir fikir getirdi. Ne yazık ki Kocaeli ve çevre illerde, sorumsuz belediyeler kendi muhitlerindeki sokak köpeklerini toplayarak Akmeşe yolu üzerinde Ketence Barajı'nın yanına hayvanları bırakıyor. Hayvanseverler bu hayvanlar için bireysel bazı çabalar sarf etse bile hayvanlar telef olmaktan kurtulamıyorlar. Bu yolda trafik kazası riski oluşturmakla birlikte hayvanlar her gün birer birer ölüyorlar. Ne yazık ki birinci elden kardeşim de burada bir hayvana çarptı. Çok yakın bir zamanda bir kamyonun aynı yolda devrilerek kaza yaptığını duydum. Örnekleri çoğaltmak mümkün fakat siz sorunu anladınız. Ben de bu duruma sessiz kalmamak adına Change.org üzerinde bir imza kampanyası başlattım. Amacım; Kocaeli'de belediyenin önderliğinde yeterli kapasiteye sahip bir barınak inşa edilmesi ve işletilmesi için gönüllüler ile birlikte çalıştırılması.
Ne yazık ki halkımız sokak hayvanları konusunda yeterli bilinç ve özveriye sahip değiller. Bu sebeple, yapılacak olan bu barınağı hem küçük yaştaki çocuklarımıza hem de yetişkinlere farkındalık eğitimleri/etkinlikleri yapmak için de kullanabiliriz. Gönüllülerin bağış ve çalışmaları ile de barınağın sürdürülebilirliğini de sağlayabiliriz. Dikkatinizi “çalmak” istediğim konu bu. Lütfen bu konuya elinizden geldiğince tüm kaynaklarınızla destek olun. Eğer yeterli seviyede imza ve gönüllü toplarsak, birlikte, resmi kurumların dikkatini daha çok çalabiliriz, unutmayın. Eğer bu kampanyada bireysel olarak bana destek olmak isterseniz mail adresim [email protected] Eğer sadece imza kampanyasını hem kendiniz hem de sevdiklerinize imzalatırsanız da bana çok büyük bir destek olmuş olursunuz. Tüm destek verenlere şimdiden çok teşekkür ederim.
Ve her zaman olduğu gibi; “Farkına var, dengeyi bul, değer üret.”
Mehmet Tosuner (LinkedIn): https://www.linkedin.com/in/otomasyon/
Change.org Bağlantısı: https://www.change.org/akmese-yolu-sokak-hayvanlarina-barinak-yapilsin