×

Uzay Seyahatine Hazır Mıyız?

311 👁 12 Temmuz 2021 Pazartesi 🇹🇷

Richard Branson 11 Temmuz 2021 Pazar günü uzaya gitti! Ya da uzayın sınırına kadar çıktı diyelim. Sınıra kadar dememin sebebi, bilim dünyası tarafından uzay olarak kabul edilen bölgenin karman çizgisinin üstünde kalması. Richard Branson ve beraberindeki 3 sivil karman hattının hemen altına kadar çıkarak, bir kaç dakikalığına yerçekimsiz ortamın tadına baktı.

Kármán hattı, deniz seviyesinden 100 km yükseklikte bulunan ve genellikle Dünya atmosferi ile uzay arasındaki sınır olarak kabul edilen hayalî bir hattır. Adını Macar asıllı Amerikalı mühendis ve fizikçi Theodore von Kármán'dan almaktadır.

2004 yılında kurulan Virgin Galactic şirketinin sahibi, 70 yaşındaki, Richard Branson uzaya çıkan ilk sivil astronot olarak ta adını tarihe yazdırdı. Şirketi için güzel bir reklam da olan etkinliği, kesintiler yaşanmasına rağmen, canlı olarak yayınladı. Virgin Galactic'le uzaya uçmak için şimdiden biletini alıp sıraya giren 60 ülkeden 600 kişi var. Bu etkinliğin ardından sayının artacağından eminim. Benzer bir etkinliği Amazon'un sahibi Jeff Bezos'unda kısa bir süre sonra yapacağını biliyoruz. Gözünü Mars'a dikmiş Elon Musk ise sivil seyahat acenteciliğindense dünyanın kolonileşmesi için çalışıyor.

İşin haber boyutunu bir kenara bırakırsak, kullanılan yöntem, bilinen dikine roket fırlatmaktan çok farklı. Birbirine entegre 2 uçak ile seyahate normal bir uçuş gibi başlıyorsunuz. belli bir noktadan sonra ana gövdeden ayrılan daha küçük kabinle uzayın sınırlarına kadar çıkıp geri dönüyorsunuz. 

Wright kardeşler 1900'lerin başında ilk insanlı uçuşları gerçekleştirerek tarihe adlarını yazdırdılar. Yaklaşık 40 yıl sonra uçaklar 2. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştiren etmenlerden biriydi. Bugün (pandemiden önce) her an gökyüzünde uçan insan sayısı neredeyse küçük bir ülke nüfusu kadar. Bir 50 yıl sonra ya da 100 yıl sonra “Uzay Turizmini' hayal edin. Gerçekten heyecan verici.

Richard Branson, Elon Musk ve Jeff Bezos gibi isimler 1960 ve 1970'lerdeki uzaya ulaşma rekabetinden etkilenmiş bir neslin üyeleri. Ve bu mücadele onların gözünü yakın uzaya çevirmelerine sebep oldu. Umarım bizler de bugün yaşanan bu mücadeleden etkilenerek gözümüzü daha uzak diyarlara dikebiliriz.

Ve her zaman olduğu gibi. Farkına var, dengeyi bul ve değer üret….


#uzay
#virgin
#galactic
#seyahat

Yorumlar

🔝