×

Türkiye Seçime Girerken!

220 👁 22 Haziran 2018 Cuma 🇹🇷

Neden Oy Kullanmalıyız?

Bu hafta sonu pazar günü seçim var. Kimi arkadaşlarımdan geçerli sebepler ile oy kullanmaya gitmeyeceklerini duydum. Ayrım yapmaksızın herkesin görüşlerine saygı duymakla yükümlüyüz. Bu yazıyı yazarken de hiçbir görüş ya da amaç gütmüyorum. Oy kullanma eylemi ile ilgili bireysel görüşlerimi paylaşmak istedim.

Türkiye

20. ve 21. yüzyılın yönetim şekli demokrasi. Demokrasi, hayatımızı etkileyen değişimlerde sonucu etkileme hakkını tanıyor. Bu kimileri için etkisiz 1 oy gibi görülebilir. Ancak sizinle aynı görüşte olanların sayısının fazla olması sonucu değiştirecektir. Aslında sonucu değiştiren sizinle aynı görüşte çok kişinin olması değildir sadece. Sizinle aynı görüşte olan kişilerin oylarını kullanarak toplum içinde çoğunluğun görüşünün sonuçlara doğru yansımasını sağlamasıdır. Şimdi "Bu senin vatandaşlık görevin, bunu yapman lazım" gibi emrivakiler söylemeyeceğim. Bununla birlikte toplum, bireylerin oluşturduğu bir bütündür. Burada kilit sözcükler bireylerin oluşturması. Bir toplumu oluşturan şey nasıl ki bireylerse, toplumun kaderini belirlemekte bireylerin vermesi gereken bir karar. Eğer siz ve sizin ile aynı görüşte olan kişiler oy vermemeyi tercih ederse, o zaman toplumun genelinin görüşü -belki de doğru görüş- sonuçlara yansımayacak. Bu da toplumun yanlış seçimlerin sebep olduğu kötü şartlara maruz kalınmasına sebep olacak. Burada belki de doğru görüş dememin amacı belki de yanlış görüş doğru sonuçlar doğurabilir de demek. Her zaman çoğunluk doğru kararlar veriyor demekte olmayabilir.

Şimdi bunların teknoloji ile alakası ne diyebilirsiniz. Tamamen hayal ürünü bir gelecek düşünün. Bu, benim her zaman söylediğin iyimser bir geleceğin hayali. Blok zinciri teknolojisi kullanılarak herkesin anlık olarak oy kullandığı, güvenilirliği %99,99 olan (asla %100 diye bir şey olduğunu düşünmüyorum.) bir oylama sistemi düşünün. İnsanlık tarihinde tüm bilgilerin kayıtlı olduğu ve her zaman insanların buna erişebildiği bir veri merkezine bağlı olduğumuzu ve buradan kimin/neyin ne zaman/nasıl gerçekleştiğini öğrenilebildiğini hayal edin. İnsanlarda çok kısa bir tarama ile oyladıkları konu ile ilgili olası olumlu ve olumsuz yanları da tarafsız olarak görebiliyorlar. Oy kullanmak için kilometrelerce gittin, objektif oldu/olmadı, maniple edildin/edilmedin, oy çalındı zart oldu zurt oldu gibi kaygılar yok.

Türk Bayrağı

Google ve Facebook gibi teknoloji devi şirketlerin buna önayak olacağını düşünüyorum. Gerekli hükumet politikaları desteği ile gelecek bu kadar konforlu ve güzel olabilir. "The Secret" kitabını okuyanlar bilirler. O kitaptaki kadar bağnazca iyi düşünün iyi olsun demiyorum. "İyimser olmak, daha güzel bir gelecek için iyi bir başlangıçtır." diyorum.

Umarım tüm ülkemiz için doğru ve herkesin mutlu olabileceği bir seçim olur.

Blok zinciri konusunda bir şeyler öğrenmek için Kripto Paralar yazımı okuyabilirsiniz. Umarım faydalı olmuştur, iyi günler.


#Türkiye
#seçim
#kripto
#seçim 2018
#oy
#oy kullanma
#hak

Yorumlar

🔝