×

Sigarayı Bırakmak!

270 👁 11 Mart 2018 Pazar 🇹🇷
Sigara Bırakma Merkezi 10 Mart 2014 Pazartesi. İstanbul'da bir müfrezede 2 asker botlukta sigara içiyor. Bu iki arkadaş birden hadi sigarayı bırakalım diyorlar. Ve sigaraları bitirip atıyorlar. Bu arkadaşlardan birisi 10 gün sonra tekrar sigara başlıyor. Diğeri ise içmemeye devam ediyor. Bugün tam 4 yıl oldu.
Evet... bu iki arkadaştan bir tanesi benim. Bugün sigarayı bırakalı tam 4 yıl oldu. Geçmişe dönüp hayatında kazandığın en büyük zafer neydi deseler kesinlikle sigarayı bırakmak derdim. Çünkü az değil öncesinde de 8 sene sigara içmişim. Ve ben bırakmadan 1-2 yıl öncesinde babam 25 yılın ardından sigarayı bırakmıştı. Babam bıraktıktan sonra çok savaştım. Sigarayı bırakma merkezleri yeni açıldığı dönemde ilk gidenlerden birisiyim. Askere giderken de bir yandan çok bırakmak istiyordum, bir yandan da artık bu sigara bırakılmaz diyordum. Kendimle savaşımı sigarayı gerçekten bırakmak isteyen ancak henüz buna vakıf olamamış kişiler bilir. Çok zorluydu. Aslında askeriye içerisinde sigara bulma  sıkıntım veya çok büyük bir derdim de yoktu. Neyse kısmet oldu ve bıraktım. Bırakalı 4 yıl da olduğunu görünce ayrı bir sevinçle bu yazıyı yazmak istedim.

Şimdi, önce sigarayı bırakma konusunu kısaca geçelim. Bırakmak için gayret sarf eden arkadaşlar, içinizde bırakamıyorum, bırakmak istemiyorum diyenler vardır. Bu işte biraz klişe olsa da kafada bitirmek en önemli kriter bence. Kafada bitirmek dediğim de ona buna ben sildim artık içmiyorum, bırakacağım falan diye sallamak değil. Önce kendi kendinize kabullenmeniz gerek. Şunu kendinize kabul edin. “İçiyorum.” “Bırakmak istiyorum.” Bunları %100 kendinize kabullendiğiniz zaman zaten otomatikman beyniniz onu siliyor. Geriye bilimsel olarak kanıtlanmış 21 gün vücut, el alışkanlığını atlatmak kalıyor. Bir de kesinlikle azaltarak bırakacağım yalanını kendinize söylemeyin. Ben azaltarak bırakanı görmedim. Ben sigarayı bırakma merkezinden faydalanamamış olsam da oradan destek alarak, ya da ilaçla bırakan çok kişi duydum. Kesinlikle çekinmeden profesyonel yardımı da almayı değerlendirin derim. Ne kadar zorlanırsanız zorlanın kesinlikle vazgeçmeyin. Nerede duyduğumu hatırlamıyorum. Ancak çok güzel bir söz vardı. “İnsan mücadeleyi bıraktığı zaman kaybeder.”

Sigarayı bıraktınız. Eee şimdi ne değişti hayatınızda. Öncelikle sigaraya vereceğiniz parayı beşer beşer, onar onar kenara koysaydınız onu alırsınız bunu alırsınız ya da şu kadar para biriktirirdiniz demeyeceğim. Ben yapamadım. Sigarayı bırakıp zengin olanı da görmedim. Cebinizde biraz daha fazla para kalıyor.. Onunla çok daha rahat abur cubur yiyebiliyorsunuz. -! Bu dönemde ben askerde olduğum ve zaten normale göre zayıf olduğum için ideal kiloma geldim. Ancak bu şartlara sahip olmayanların kontrollerini kaybetmemeye özen göstermesi gerektiğini düşünüyorum. - Ekonomik olarak biraz daha konforlu olmanız avantajlarından birisi. Ancak sağlık açısından sigaradan kurtulmanın bana kattığı en büyük şey uyku kalitesi oldu. Fark edilir şekilde 7-8 saatlik uyku yerine 5-6 saatlik uyku yeterli olmaya başladı. Daha bir çok faydası da oldu. Uzatmadan şunu da ilave edeyim. Sigarayı bırakabilmiş olmanın hazzı paha biçilmez. Hele bir kaç ayı geçtikten sonra insanlara göğsünüzü gere gere söylemek, sigaraya karşı kazanılmış zorlu bir mücadelenin öz motivasyonunuza kattığı değer inanılmaz.

Sigarayı bırakmanın kötü bir yanı yoktur tabi. Ama ilişkili mi ya da üzerine yapılmış akademik bir çalışma var mı bilmiyorum. Daha kolay daha sık hasta olmaya başladım. Vücut sigara içerken kendini yenilemek için harcadığı eforu bırakıyor da daha kolay ota çöpe hasta oluyormuşsunuz gibi geliyor. Bu konuda benim gibi deneyimleri olan varsa paylaşsın lütfen. Bunun üzerine akademik bir çalışma yapılabilir bence. Bir de sigara ile sosyalleştiğimiz alanları kaybedeceksiniz. Bu alanları içen kişiler bilir. Bu da çok büyük problem değil.

Evet... ben sigarayı bırakalı 4 yılı geçti. Umarım sizlerde bırakır ve benim gibi nice 4 yıllara ulaşırsınız. Bununla ilgili basit bir anket yayımlayacağım. Yorumlarla ve anketle katkı sağlarsanız çok sevinirim. Sigarasız sağlıklı günler.

#4 yıl
#Felsefe
#hayır
#no smoking
#quit smoking
#sigara
#sigaraya hayır
#Sigarayı bırakmak

Yorumlar

🔝