×

Plastik Kirliliği'nin Farkında Mısınız

248 👁 17 Temmuz 2018 Salı 🇹🇷

Bilim insanları bir çok yeni öte gezegen keşfediyor. Ve teknoloji gün geçtikçe gelişiyor. Yakında Mars'ı kolonileştirme hayalimiz var. Ancak bütün bunlar yapılıyorken dünyamıza, ilk evimize, çok zararlar verdik. Vermeye de devam ediyoruz. Hava kirliliğinden, su kirliliğine bir çok konuda, insanlık olarak öğrenmemiz gereken çok ciddi dersler var. Ben de bu kirliliklerden plastiği ele almak istiyorum. Plastiğin içerisinde barındırdığı kimyevi bileşenler, kanser başta olmak üzere bir çok hastalığa sebep olmakta. Direkt olarak bir ilişkiyi kanıtlayan akademik bir çalışma bulunmuyor ancak, artış trendleri birbirini takip ediyor.

Plastik Kirliliği

Gelin birlikte plastik kirliliği konusunda tehlikenin büyüklüğünü rakamlarla görelim.

  • Yılda 300 Milyon Ton plastik üretiliyor.
  • Her yıl ortalama 10 Milyon Ton plastik dünya sularını kirletiyor. Ve her 11 yılda bir bu rakam 2 katına ulaşıyor.
  • Basit 1 plastik şişe 10.000 mikro plastik parçaya bölünebiliyor. Bu plastik parçalar planktonlar tarafından yeniliyor. Bu planktonları balıklar ve balıkları da biz insanlar tüketiyoruz. Şu anda erişkin insanların %90'ı vücudunda bu mikro plastikleri barındırıyor.
  • Amerika'da her yıl 100 Milyar plastik poşet tüketiliyor.
  • Yıllık üretilen plastiklerin sadece %9 civarı geri dönüşüme kazandırılabiliyor.
  • Deniz kuşlarının %90'ı midesinde plastik barındırıyor.
Avrupa Sahillerinde en çok bulunan 10 plastik

Rakamlar aslında sirenlerin çaldığını söylüyor. Ancak henüz panik butonuna kimse basmaya cesaret edemiyor. Bu konuda ilk olarak bireysel bilinç çok önemli. Ardından çevremizdeki insanları bu konuda bilinçlendirerek, konunun çok daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Kısaca bireysel olarak neler yapabiliriz?

  • Plastik bardak, tabak, çatal/kaşık, market poşeti, pet şişe, pipet, gıda kapları, plastik mobilya ve aksesuarları kullanırken çok daha dikkatli olun. Eğer imkanınız varsa kullanmayı reddedin.
  • Sigara izmaritleri de plastik kirliliğinin önemli bir parçası. -Öncelikli hedefinizin tabi ki sigarayı bırakmak olmasını ümit ediyorum.- Ancak kullanıyorsanız, en azından izmaritlerin rüzgar ile çok rahat denizlere ulaştığını hatırlayın.
  • Her hangi bir sahil temizleme veye deniz temizleme organizasyonuna dahil olun. Yapılan bu temizlikler sayesinde yüzlerce kilo plastik temizlenebiliyor.
  • Elinizden geldiğince tüm çöplerinizi ayrıştırılmış bir şekilde geri dönüşüm kutularına atın.
  • Plastik kullanmak zorunda iseniz aşağıdaki kodlarına göre güvenilirliklerine dikkat edin.
Plastik türleri ve zararları

Bu yazıyı okuyan 100 kişi olduğunu ve 1 ay boyunca farkında olup her gün sadece 10 gram daha az plastik kullanılsa, ne mutlu bana. Bu kadar küçük bir farkındalık bile 30 kilogram plastik kirliliğini engelleyebilir. 30 kilogram plastik 3.000'den fazla poşet demek.

Umarım farkındalık yaratması adına azda olsa işe yaramıştır. Sizde çevrenizdekilerin bu bilgilerden faydalanmasını istiyorsanız lütfen paylaşın.


#plastik kirliliği
#plastik sınıfları
#plastik
#deniz kirliliği
#mikro plastikler
#dünya kirliliği

Yorumlar

🔝