×

Mindfulness

327 👁 18 Mart 2019 Pazartesi 🇹🇷

Mindfulness Nedir?

Ana odaklanın. Kendinize ve çevrenizdekilere tüm yalınlığı ile, duygu ve düşüncelerinizi karıştırmadan bakıp, mevcut anda var olmaya çalışın. İşte mindfulness budur. Türkçe karşılığı olarak farkındalık diyebiliriz. Ancak farkındalığın şuanına derinlemesine gelişmiş bir halidir.

Mindfulness

Son dönemde teknoloji devlerinin, çalışanlarda artış gösteren kaygı bozuklukları ve depresyon sorunları için odağına aldığı bir konu. Sorunlara ve sıkıntılarınıza ana odaklanarak çözüm getirmek için farkıdalığınızı en üst seviyeye çıkartmanızı öğütlüyor. Çünkü kaygı ve endişelerimiz geleceği düşündüğümüzde ortaya çıkar. Bunu yaparken durgularınızla değil, yalın ve objektif bakmanız gerekiyor. Meditasyonun bir türevi olarak düşünebilirsiniz. Tek farkı yapmak için özel koşullara ve postürlere ihtiyacınız yok.

Bunu yapmak, söylemekten çok zor. Farkında olmak insanların duygularını anı değerlendirirken izole etmek gereçekten çok zor. İnsanlar yapıları gereği hayatta kalabilmek için sezgi ve duygularını kullanmışlar. Ve milyonlarca yıllık bir yapıyı bir günde değiştirmek imkansız. Ancak bir yerlerden başlamak gerek.

Bir de geleceği hayal edebilme konusu var. İnsanları diğer canlılardan ayıran hayal edebilme bir hediyesi olduğu kadar insanlığın laneti de. Çünkü bütün kaygı, stres ve sıkıntılarımız bu hayal gücümüzün fazlalığından yaşanır. Bunu da konudan bağımsız ek bilgi vermiş olayım, siz üzerine düşünün.

Mindfulness’i bir anlamda meditasyon ve yoga gibi diğer bilinçli farkındalık eylemlerinden ayıran şey, bir din ve kültür motiflerinden arınmış olmasıdır. Meditasyonda gerek postür gerekse motifler Budizmi andırır. Fakar mindfulness ise daha nötr olarak değerlendirilebilir. Özellikle profesyonel yaşamla özdeşleşmiş olsa bile hayatınızın her alanına uygulayabilirsiniz.

Turkiye Genel Mutluluk Seviyesi 2018

Türkiye

Tüik’ten aldığım son genel mutluluk verileri yukarıdaki grafikte mevcut. Son 8 yılın en mutsuz dönemindeyiz. Mutlu insan seviyesi toplumun yarısına kadar inmiş durumda. 2019 yılı için çizilen tablolar gerçten çokta iç açıcı değil. Bu durumun mindfulness ile ilişkisini sorabilirsiniz. Mindfulness, bir yandan da ana odaklanıp objektif bir durum değerlendirmesi yapmaktır. Her şey çok güzel, çok yolunda ve mükemmel olacak gibi bir hayale kapılmamak yanlış olur. Ülkemizin durumu mükemmel olmayabilir. İş fırsatları daralmış, iş bulamıyor ya da mevcut işinizi değiştirmek için cesaret bulamıyor olabilirsiniz.

Türkiye’de mutluluk durumu ortada. Son bir kaç yıl içerisinde mindfulness ülkemizde de ses getirmeye başladı. İnsanların bulundukları işleri, yaşamlarını ve ülkenin durumunu olduğu gibi kabul edip, olanla mutlu olmaları için mindfulness iyi bir arac.

Stres ile Mücadele

Mindfullnes’i yaşam koçlarının yeni bir gelir kapısı olarak kullandıklarını düşünebilirsiniz. Kimi kişiler için bu durum gerçekten de böyle. Ancak kabul etmeliyiz ki bu yöntem geçerliliği akademik olarakta kabul görmüş, ampirik deneyler ile olumlu etkileri gözlenmiştir.

Hayatınızda engel olamadığınız stresli anlarınız varsa işte şimdi şuana odaklanın. Geçmişte yaptığınız hataları, utançları bırakın. Gelecekte yapacaklarınızın kefaretini de ödeyin gitsin.

Kaynak:
Tüik
Google
https://www.mindfulnesstr.com/


#mindfulness
#stres
#meditasyon
#mutluluk

Yorumlar

🔝