×

Deprem Çantanız Var Mı?

390 👁 17 Ağustos 2021 Salı 🇹🇷

Deprem çantanız var mı? En son ne zaman depremin varlığını hatırladınız? Bence daha sık hatırlamak gerek. Dün yine 17 Ağustos 1999 depremi için insanlar binlerce paylaşımlarda bulundu. Bende, her zaman olduğu gibi özel günleri bir gün sonradan size hatırlatma geleneğimi sürdürmek için, bugün yazıyorum.

Fark ettiyseniz, blog yazılarımda sürekli sorular sormaya çabalıyorum. Bunun sebebi sizlerde bir farkındalık oluşturabilmek. 'Deprem çantanız var mı?' gibi sorular, umarım, sadece yazılı metni okumakla kalmıyordur. Bu soruyu kendinize sordunuz ve cevabınız evet ise, muhakkak içindeki envanteri bir kontrol edin. Tarihi geçmiş ve bozuk şeyleri tutmamak önemli. Eğer cevabınız hayır ise, muhakkak en kısa sürede bir tane edinin.

Peki ama neden? Öncelikle son dönemdeki doğal afetler dünyanın ekolojik dengesini bozduğumuzu şiddetle bağırıyor. Bunu duymamak mümkün değil. Yaşanan; yangın ve sel felaketleri, sıradaki -kaçınılmaz- afetin deprem olacağını gösteriyor. Bilim insanları yıllardır İstanbul konusundaki uyarılarını tekrarlıyor. Ne yazık ki, 1999 yılından bu yana alınan önlemlerin yetersizliği de aşikar. Bu noktada yapabileceğimiz tek şey, çevremizdekileri ve kendimizi bu depreme hazırlamak. Evinizin sağlamlığını kesinlikle kontrol ettirin. Eğer dayanımı ile ilgili bir şüphe varsa, güçlendirmeleri geciktirmeden yaptırın. Eviniz yeni ve sağlam da olabilir. Çok yüksek şiddette depremlere de dayanabilir. Ancak alacağınız önlem sayesinde komşunuzu kurtarabilirsiniz. Alınan her önlem, oluşturulan her farkındalık -paha biçilemez- bir can demek olabilir.

Ben, 1999 depremini bire bir canlı yaşayan biri olarak üzücü olayları çok net hatırlıyorum. Ancak bunları tekrar edip, sizi hüzne boğmak istemiyorum. Bununla birlikte depremin çok yıkıcı ve yok edici olduğunu unutmamak gerek. Lütfen, bu sebeple gerek kendinizi, gerekse çocuklarınızı bu bilinçle donatın. Bu; uğraşı az, kazancı yüksek bir yatırım olacaktır. İnanın...

AFAD Deprem Çantası

Deprem Çantası Nedir?

Deprem sonrasında yaşanan izdiham ve karmaşa temel ihtiyaçları ve gerekli desteği zora sokar. Bu sebeple Deprem sonrasında bazı temel ihtiyaçları hazırda tutmak çok faydalıdır. Bu ihtiyaçlar için oluşturacağınız çanta deprem çantasıdır. AFAD'a göre deprem çantanızda bulunması gereken temel şeyler:

Gıda

Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).

Önemli belge fotokopileri

Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.) Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri Zorunlu Deprem Poliçesi Diplomalar Pasaport, banka cüzdanı vb. Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Giyecekler

İç çamaşırı Çorap Yağmurluk İklime uygun giysiler

Su

Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.

Hijyen malzemeler

Sabun ve Dezenfektanlar Diş fırçası ve macunu Islak mendil Tuvalet kâğıdı Hijyenik ped

Diğer malzemeler

İlk yardım çantası Uyku tulumu veya battaniye Çakı, düdük, küçük makas Kâğıt, kalem Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

Peki Ya Eğitim?

Her konuda olduğu gibi bu konuda da eğitim çok önemli. Yine AFAD'a ait, 'hazirol.gov.tr' adresindeki çevrimiçi eğitimlerden ve afişlerden yararlanabilirsiniz.

Deprem kaçınılmaz bir gerçek. Farkında değiliz ancak her gün onlarca deprem oluyor. Kandilli Rasathanesi'nin 'Son Depremler' sayfasından anlık yaşanan depremler takip edilebilir. Her zaman söylediğim gibi farkındalık çok önemli. Hele bu konuda kat ve kat daha önemli.

Bu yazıya özel mottomu güncelliyorum. Farkına var, hayat kurtar.

[26 Ağustos 2021 Güncellemesi] Bu yazıyı yazdıktan, sonra farkındalığım arttığı için (ya da bizi izleyen algoritmanın takibi sebebi ile) ilgili içerikler karşıma çıkmaya başladı. Bu ensada, AFAD'ın hazırladığı "Afet Farkındalık Eğitimi" gözüme takıldı. Eğitimi kendim izlemekle kalmayıp buradan sizlerle de paylaşmak istedim. İyi eğitimler.


#deprem
#çantası
#AFAD
#afet
#

Yorumlar

🔝