×

23 Nisan 2018

231 👁 24 Nisan 2018 Salı 🇹🇷

23 Nisan


Gelincik Çiçeği
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Bugün izinli olmanın ve havanın güzel olmasının verdiği mutlulukla ben de dışarı çıktım. Öncelikle Sekapark'ta bulunan uçurtma tepesine gittim. Seka'da çiçeklerini dökmüş lalelerin arasında çıkmış gelincik çiçeklerinin fotoğrafını çektim. 10 liralık bir uçurtma alıp onu uçurdum. 23 Nisan gerçekten çocukların büyüklerin yerine geçme günü olduğu kadar büyüklerin de çocukların yerine geçme günü olmalı. Uçurtma uçurmak benim çocukluğumda hiç yapamadığım bir şey olmasa da keyif aldığım bir eğlence. 
Park benim gibi sıcak havayı fırsat bilen aileler çocuklarla doluydu. Uçurtma tepesinde onlarca uçurtma vardı. Renk renk, desen desen. Kimi aileler kilimlerini almış çimlerde oturuyor, kimileri de çocukları ile top oynuyordu. Salıncakta sallananlar, koşuşturan, çimlerde yuvarlanan çocuklar vardı. İçimden ne kadar güzel bir 23 Nisan diye düşündüm. Öyle değil mi? Ardından Değirmendere sahile geçtim. 
Bu güzel günün satır aralarında aslında çok hüzünlü sahnelerde vardı. Bunları ilk paragrafta yazmadım. Pamuk şekeri ve balon satanlar. Çöpten kağıt toplayanlar. Bu güzel günün hengamesinde satır aralarında kalanlardı bunlardı bence. Çünkü bunlar çocuklardı. 23 Nisan gibi onlara atfedilmiş bir günde bile bu çocuklar diğer çocuklara imrenerek bakarken, ekmek parası çıkarmaya çalışıyorlardı. Hele Değirmendere'de çöpten kağıt toplayan çocuğu gördüğümde gerçekten içim parçalandı. Ben şanslıyım. Ya da siz okuyanların büyük bir kısmı şanslı. İstediği oyuncağı oğluna/kızına alabiliyor. Ya da kendine oyun konsolları, dronlar. Fakat kağıt toplayan çocuğun babasının bu imkanlara sahip olduğunu sanmıyorum. Hatta kağıt toplayan çocuğun babası var mıdır? onu bile bilmiyorum. Savaş olan yerlerde olan çocukları düşünemiyorum bile. Uzaktan yorum yapıyoruz. Ne kadar kolay değil mi? 

Bu güzel günü tüm dünya çocukları ile birlikte kutlayalım. Bununla birlikte kör olmayalım. Farkında olalım. Aşağıda Birleşmiş Milletler'in yayınladığı Çocuk Hakları Bildirgesi var. Bunu okumuş olmak bile bir farkındalık yaratır. Sizin için, çevreniz için. 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ 
1. İlke: Tüm dünya çocukları; bu bildirgedeki haklardan din, dil, ırk, renk, cinsiyet, milliyet, mülkiyet, siyasi, sosyal sınıf ayırımı yapılmaksızın yararlanmalıdır. 
2. İlke : Çocuklar; özel olarak korunmalı, yasa ve gerekli kurumların yardımı ile fiziksel, zihinsel, ahlaki, ruhsal ve toplumsal olarak sağlıklı normal koşullar altında özgür ve onurunun zedelenmeyecek şekilde yetişmesi sağlanmalıdır. Bu amaçla çıkarılacak yasalarda çocuğun en yüksek çıkarları gözetilmelidir 
3. İlke: Her çocuğun, doğduğu anda bir adı ve bir devletin vatandaşı olma hakkı vardır. 
4. İlke: Çocuklar; sosyal güvenlikten yararlanmalı, sağlıklı bir biçimde büyümesi için kendisine ve annesine doğum öncesi ve sonrası özel bakım ve korunma sağlanmalıdır. Çocuklara yeterli beslenme, barınma, dinlenme, oyun olanakları ile gerekli tıbbi bakım sağlanmalıdır. 
5. İlke: Fiziksel, zihinsel yada sosyal bakımdan özürlü çocuğa, gerekli tedavi, eğitim ve bakım sağlanmalıdır. 
6. İlke: Çocuğun, kişiliğini geliştirmesi için anlayış ve sevgiye gereksinimi vardır. Anne ve babasının bakımı ve sorumluluğu altında her durumda bir sevgi ve güvenlik ortamında yetişmelidir. Küçük yaşlarda çocuğu annesinden ayırmamak için bütün olanaklar kullanılmalıdır. Ailesi ve yeterli maddi desteği olmayan çocuklara özel bakım sağlamak toplumun ve kurumların görevidir. Çocuk sayısı fazla olan ailelere devlet yardımı yapılmalıdır. 
7. İlke: Genel kültür ve yeteneklerini, bireysel karar verme gücü, ahlaki ve toplumsal sorumluluğu geliştirecek ve topluma yararlı bir üye olmasını sağlayacak eğitim hakkı verilmelidir. Bu eğitimde sorumluluk önce ailenin olmalıdır. Eğitimin ilk aşamaları parasız ve zorunlu olmalıdır. 
8. İlke: Çocuk, her koşulda koruma ve kurtarma olanaklarından ilk yararlananlar arasında olmalıdır. 
9. İlke: Çocuklar, her türlü istismar, ihmal, ve sömürüye karşı korunmalı ve hiçbir şekilde ticaret konusu olmamalıdır. Çocuk uygun bir asgari yaştan önce çalıştırılmayacak, sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek bir işe girmeye zorlanmayacak ve izin verilmeyecektir. 
10. İlke: Çocuk; ırk, din yada başka bir ayrımcılığı teşvik eden uygulamalardan korunacaktır. Anlayış, hoşgörü, insanlar arası dostluk, barış ve evrensel kardeşlik ortamında enerji ve yeteneklerini diğer insanların hizmetine sunulması gerektiği bilinciyle yetiştirilmelidir.

Tüm çocukların barış içerisinde koşuşturdukları bir dünya/gelecek diliyorum.


#23 Nisan
#2018
#Çocuk Bayramı
#Çocuk Hakları
#Çocuk Hakları Bildirgesi
#gelincik
#sekapark
#Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Yorumlar

🔝