×

2018'in Popüler Programlama Dilleri

230 👁 28 Mayıs 2018 Pazartesi 🇹🇷

2018'in Popüler Programlama Dilleri

2018 yılında hangi programlama dilini öğrenmelisin gibi çok fazla yazı ve video gördüm. Bende bu konuda kendi görüşlerimi belirtmek isterim. Bu liste bireysel kanaatimdir. Son yılların en popüler konusu endüstri 4.0 ve alt kırılımları tüm sektörlere yön verirken programlama dillerine olan yönelimleri de etkiliyor. Büyük veri, veri analizi ve veri bilimi konusuna olan ilgi, yüksek lisans programları açılmasına ve insanların veri bilimine yönelik programlama dillerini tercih etmesine neden oldu. Veri analizi denildiğinde akla Python ve R programlama dillerine geliyor. Kapsam olarak makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi konuları da kapsadığı için ilk sırada Python var.

Python

1. Python

Python 1990'ların başında Guido Van Rossum tarafından geliştirilmiş bir Script dildir. Tam Türkçe karşılığı olmadığı için olduğu gibi yazdım. Script aslında çalıştırılabilir kod bloklarından oluşma özelliğidir. Bütünleşik dosya birlikteliğine ve derlemeye gerek kalmaksızın çalıştırılabiliyor. Python'un kısaca avantajları;

  • Okunaklı ve basit. İngilizce diline yakınlığı sayesinde yazımı ve okunması oldukça kolaydır.
  • Derleme ihtiyacı yok. Yazdığınız kod bloklarının çıktılarını anında görüntüleyebilirsiniz.
  • Geniş kütüphane desteği. Makine öğrenmesinden, dil algılamaya, veri analizinden, görüntü işlemeye bir çok alanda gelişmiş kütüphane desteğine sahiptir.
  • Nesne yönelimli olması.
  • Hızlı kod çalıştırması. Sadece gerekli kütüphaneleri kullandığından hafiftir ve hızlı çalışır.
  • Ortak platform. Python gerekli altyapı yüklü olan tüm işletim sistemlerinde (Windows, Linux, MacOS) ve bütünleşik kartlarda (Raspberry Pi vb.) kullanılabilir.
Python Syntax

Python için sayılabilecek belki daha bir çok avantaj vardır. Resmi internet sitesi https://www.python.org/ üzerinden temel bilgilere ulaşabilirsiniz. Python programlamak için düz metin editörleri işinizi görecektir. Notepad, Notepad++ ya da Sublime gibi. Ben Sublime 2 kullanıyorum. Ücretsiz, basit ve kullanışlı, tavsiye ederim.

İkinci sırayı 3 programlama diline vermek istiyorum. Bu üç dil hem günümüz internet sitelerinin vazgeçilmezi hem de iç içe geçtiği için onları ayırmak istemedim.

HTML/CSS/JS

2. HTML/CSS/JS

Bu üç dile fiziksel bir örnek aradığımda aklıma binalar geliyor. Ana yapıyı oluşturan çelik konstrüksiyona HTML. Binayı donatan renkleri, dekorları CSS. Binada kullanıcılar ile etkileşimi sağlayan hareketli şeyleri ve binanın dışında dev ekranlardaki ekranlarda dönen animasyonları JS. Kısaca mantığını anlatmak gerekirse HTML (HyperText Markup Language) ile internet sitelerinin ana yapısını belirlemek için, CSS (Cascading Style Sheets) ise görsel renkler desenler ve dekorlar için kullanılır. JS (Java Script) bu ikiliyle bu yıl daha çok bütünleşti. Görsel efektleri, fonksiyonları JS sayesinde yerine getiriyor. Anlayacağınız web sitesi için bu 3 dil vazgeçilmez. Artık günümüzde bilgisayarınıza web tarayıcısı dışında program yüklemenize gerek kalmayacak. Tüm programların internet sayfalarında çalışabileceği bir geleceğe gidiyoruz. Bu noktada bu 3 dil popülerliğini hızla arttıracaktır.Bu üç dil için de Python'da önerdiğim metin editörleri kullanılabilir.

Java

3. JAVA

Açık kaynak kodlu olması ile tüm dünyaya yaygın olarak kullanılan Android işletim sistemi ve daha bir çok alanda kullanılan Java popülerliğini giderek arttırıyor. Nesne yönelimli olması ve açık kaynak olması geniş görsel ve fonksiyonel kütüphaneleri sayesinde kullanımı gittikçe artmakta. Java'nın en güzel tarafı ise platform gözetmeksizin taban yazılımının yüklü olduğu tüm işletim sistemlerinde çalışabilmesi. Diğer uygulama dillerine nazaran daha hafif ve daha güvenlidir. Java programlama dilini yazarken Netbeans ve Eclipse kullanabilirsiniz.

Programlama dillerinin tümünün temelinde algoritma vardır. Algoritma konusunda daha detaylı bir yazı yazmayı planlıyorum. Eğer algoritmaya dair hiç bilginiz yoksa önceliğiniz bu olsun. Ardından programlamaya girin. Bu dilleri öğrendikten sonra bulacağınız işler gelir düzeyi olarak baktığımızda Türkiye ortalamasının üstünde olacak. Gelişmiş medeniyetlere baktığımızda hem ülkemiz hem de kendimiz için yazılıma yönelmemizin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Aklınıza takılan şeyler varsa lütfen yorumlarda ya da özelden bana sorun. Elimden geldiğince sizlere açılamaya çalışacağım.


#2018'in Popüler Programlama Dilleri
#Python
#HTML
#CSS
#JS
#Java
#Programlama
#Sublime 2
#kod yazmak

Yorumlar

🔝