×

Geri Dönüşüm İçin Ne Kadar Yürürsün?

676 👁 15 Ağustos 2023 Salı 🇹🇷

Bugün çok sevdiğim 10 yıldan uzun süredir arkadaşım olan bir kişinin doğum günü için İzmit merkeze gittim. Doğum gününe geçmeden de klasik bir burger aldım ve oturdum dışarıda bir süs havuzu kenarında yedim. Ardından burgerin temiz kağıt poşetleri elimde kaldı. çevreme baktım, çok yakınımda çöp vardı. Yağlanmış ve gıda artıkları üzerinde kalmış kısmını oraya attım. Ancak temiz kağıdı oraya atmak istemedim. Geri dönüşüm çöpü aradım. Epey bakındım ama pet şişesi için yapılmış bir kalp şeklinde yapı dışında bir şey bulamadım. 

 

Daha önce de bu ikilemde kalmış ve elimde epey bir süre kağıtla dolaşmıştım. O zaman, merkez bankasının oradaki geri dönüşüm konteynerini keşfetmiştim. Oraya yürümeye karar verdim. Oraya kadar gittim, çöpü kağıt bölümüne attım ve mutlu bir şekilde geri doğum gününe döndüm. Şimdi diyebilirsiniz ki, bir tek senin farkındalığınla bu iş yürümez. Bir şeyleri değiştiremezsin. Evet… belki haklısınız. Ama uzun yıllar önce Ahmet Şerif İzgören'in Avucumdaki Kelebek seminerinden hatırladığım bir hikaye var. Yanan bir ormanda küçük bir serçenin gagası ile yangına su taşımasını anlatıyor. Diğer orman sakinleri çabasının nafile olduğunu söylediklerinde verdiği cevap kesinlikle bir ders niteliğinde. “Benim elimden gelen bu.

 

Yine de insan bazen bu tarz konularda ek bir fayda arıyor kendi için. Ben de hem kendimi, hem de belki sizi motive eder diye, bunun bir ek faydasını buldum. Geri dönüşümün uzak olması, benim onu taşımam için 400 metre gibi bir mesafe kat etmeme sebep oldu. Git gel 800 metre ve yaklaşık 10 dakika fazladan yürümüş oldum. Ortalama 80 kilo bir kişi 4km yürüyüş temposu ile 1 saatte 300 kalori yakabiliyormuş. (İnternette bulduğum 2-3 blog yazısındaki değerlerin kaba ortalaması bu) Ben de 10 dakika bu tempoda yürüdüğümü düşünürsek ekstradan 50 kalori daha yaktım. Yine belki sosyal mesajımı güçlendirecek, küçük değişimlerin büyük gücünü anlatayım. Her gün fazladan 50 kalori yakarsanız, bir yıl içinde 18.250 kalori yakmış olusunuz. Bunun size daha anlaşılır olması için şöyle ifade edelim; 1 kişi ortalama günde 2000 kalori alıyor dersek, günlük fazladan 50 kalori ile bir yılda 9-10 günlük yediğiniz her şeyi yakabilirsiniz.

 

Umarım bu farkındalık yazılarım birilerine ulaşıyordur. Bu noktada eğer siz de kendi yaptığınız, küçük adımları yorum kısmında benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden değerli küçük adımlarınız için çok teşekkür ederim. Bu arada doğum günü olan arkadaşımı da tekrardan yeni yaşını kutlarım. Umarım çok mutlu, sağlıklı güzel yaşlarını yine birlikte kutlarız. Ve… her zaman olduğu gibi. Farkına var, dengeyi bul ve değer üret.

 

Kaynaklar:

https://www.youtube.com/watch?v=uQzqtzvYkto

https://www.nefisyemektarifleri.com/kac-kalori/1-saat-yuruyus/

 


#farkındalık
#geri dönüşüm
#ahmet şerif izgören
#küçük değişimler

Yorumlar

🔝