×

Bir İnsan Hayatı Kaç Para?

341 👁 6 Şubat 2023 Pazartesi 🇹🇷

Bir insan hayatı kaç para eder hiç düşündünüz mü? Bu soruya tarihsel açıdan bakarsanız insanın köle olarak alınıp satıldığı dönemlerde elbet bir ederi varmış. Ancak ben bu günden bahsediyorum. Sözde insan hayatı paha biçilemez bugün dimi? Sözde…

Bugün güne gerçekten çok üzücü bir haber ile uyandım. Son verilere göre bu sabah saat 04:17’te merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Herkes, tüm sosyal mecralarda insanlar ev adresleri paylaşarak yardım istiyorlardı. Korukunç bir şey! 17 Ağustos 1999 Gölcük depremini yaşamış birisi olarak çok üzüldüm. Benim de göçük altından çıkan yakınlarım oldu. Haberleri okumaya, görüntüleri izlemeye korkuyorum.

Tüm bunları düşünürken gerçekten güvenilir bir kaynak olsun diye Kandili Rasathanesi’nin Son Depremler sayfasına bakayım diye düşündüm. Tam da şansıma 7,5 büyüklüğündeki ikinci büyük depremin yanıp sönen sinyallerini gördüm. Aşağıda fotoğrafını çektiğim harita çok korkutucu. İnanın bu satırları yazarken bile kulaklarımda insanların çığlıkları var.

06.02.2023.14.13 Kandilli Rasathanesi Son Depremler Haritası

Ama bir şey fark ettim. Yaşanan depremlerin tümü bildiğimiz Türkiye deprem haritasında çizili. Yani biliyorduk bunun olacağını! Ama ne yaptık? Deprem vergisi topladık… Peki bu depremde yıkılan evlere, ölen insanlara ne yapıldı? Ya da artık bu soruyu sormak için çok geç. Son yapılan açıklama şu şekilde: “Erdoğan: Depremde 912 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 385 yaralı var.” Biz daha 1 canın kıymetini biçemezken 912 canın bedelini kim ödeyecek? 1999’dan bu güne irili ufaklı bir sürü deprem daha oldu. 23-24 sene. Çeyrek asır. Hiç mi ders almadık?

DEPREM_FAY_HATLARI_HARİTASI2.jpg

İnanın kimseyi suçlamak değil amacım. Belki ben bile bir şeyleri farklı yapsaydım, bugün küçücük dahi olsa bir şeyleri değiştirebilirdim. Kelebek etkisi bana bunu söylüyor. Bu yazıyı yazmaya başlaman, bir damla göz yaşıma karışıp akıp giden düşüncem “insan hayatı ne kadar ucuz ya” idi. Umarım bu tüm milletimize unutamayacağı bir ders olur. Ölenlere Allah’tan rağmet, yakınlarına da sabır diliyorum.

Kaynaklar:

http://udim.koeri.boun.edu.tr/zeqmap/hgmmap.asp

https://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:DEPREM_FAY_HATLARI_HARİTASI.jpg

https://www.bbc.com/turkce/live/64533110


#deprem
#kandilli
#son depremler
#rasathane
#kocaeli depremi
#kahramanmaraş depremi
#insan
#hayatı
#kaç
#para

Yorumlar

🔝