×

İstanbul’da Barış Manço Evi Müzesi

1124 👁 1 Ağustos 2022 Pazartesi 🇹🇷

Bugün, uzun bir zamandan sonra İstanbul’a Kadıköy’e geldim. Aslında amacım kâğıt para koleksiyonum için antikacıları gezmekti. Ancak bir kaç antikacı gezdikten sonra fark ettim ki Türk Lirası banknotları artık antikacılarda çok bulunmuyor. Beni yönlendirdikleri Cafer Ağa Camii önündeki Hasan abi ile konuştum. Kendisi gerçekten bu konuda bilgiliydi. Ancak onda bulunan tüm banknotlar bende de vardı. O yüzden ondan alışveriş yapamadım. Bana 1 ve 5. Emisyonların çok değerli olduğunu ve internetten açık arttırmalarda bulabilirsem toplamamı nasihat etti.

Kâğıt para arayışım hızlı sona erdiği için, ne yapabilirim diye etrafa bakındım. Kadıköy iskelesinde bir kahve alıp bir simit yedim. Ardından haritadaki yakında bulunan müzelere baktım. En yakında Barış Manço’nun evinin müze haline getirildiğini gördüm. Ben de onu gezmeye karar verdim.

Barış Manço Evi Girişi

 

Müze ev iskeleden yaklaşık 18 dakika yürüme mesafesinde. Giriş ücreti yetişkin için 10 TL öğrenci için 5 TL. Bodrum kat ne yazık ki ben gittiğimde kapalıydı. Ancak giriş katı, 1. Kat ve 2. Kat ziyaretçilere açıktı.

 

Barış Manço Evi Müzesi Koleksiyonları

 

Giriş katta oturma odası ve yemek odası vardı. Barış Manço’nun yemek odasındaki masada vefat ettiği gün (31.01.1999) bıraktığı cep telefonu, günlük notlarını aldığı ajandası ve araba anahtarı bulunuyor. Aynı zamanda ajandada oğlunun vefat notu da var. Bence Barış Manço, Türkiye için inanılmaz bir değerdi. Gerçekten erken denebilecek bu yaştaki ölümü herkes için çok üzücü. Oturma odasında kendisinin tam boy bir bal mumu heykeli ve mineli cam vazo koleksiyonu bulunuyor. Barış Manço’nun tüm röportajlarını verdiği koltuğu da bu köşede yer alıyor. Köşedeki küçük oda ise plaket ve ödülleri mevcut. Aldığı ödüllere bakarak da ne kadar kıymetli bir insan olduğunu anlayabilirsiniz.

 

Birinci katta, Barış Manço’nun banyosu ve yatak odaları mevcut. Aynı zamanda burada kıyafet odası da bulunuyor. Barış Manço’nun özel günlerinde giydiği kıyafetleri burada yer alıyor. Akıllara hep uzun saçları ile kazınan Barış Manço’nun bir tutam saçı da askerlik görevi sebebiyle kestirmek zorunda kaldığı için uzun yıllar kendisi tarafından saklanmış. Onu da burada görebilirsiniz. Yatak odalarındaki sade ve şık mobilyalar gerçekten çok güzeldi. 

 

İkinci katta ise Barış Manço’nun koleksiyonları, kaset ve CD’leri ile hüviyeti sergileniyor. Koleksiyonlarının arasında Star Wars’tan tutun da Batman Spiderman gibi Marvel karakterlerine kadar çok fazla ufak oyuncak figürler de mevcut. Özellikle benim şu sıralar izlediğim Dragon Ball karakterleri de oyuncak figürlerin arasında vardı. Barış Manço ile ortak zevklerimizin olması beni şaşırtmakla birlikte oldukça mutlu etti. Bu katta tüm kayıtlarının bir kopyası ve ilginç kravatları da yer alıyor. 

 

Evin merdivenlerindeki piyano detayları, duvarlardaki nota sayfaları, her bir köşedeki güzel tablolar, yüzük koleksiyonları tam anlamıyla Barış Manço’yu anlatıyor. Son olarak bahçedeki dev domates, biber ve patlıcanlar ile girişteki eşek figürü gerçekten güzel bir detay olmuş.

 

Barış Manço Evi Müzesi Bahçesi

Sonuç olarak, Barış Manço gerçekten çok değerli bir insan ve onun hayatına dair kısaca da olsa bir şeyler öğrenmek bence harcadığınız zamana değer. Eğer Kadıköy’e yolunuz düşerse, özellikle çocuklarla birlikte, yapılacak güzel bir aktivite olabilir. 1 saatten kısa bir süre fazlasıyla yeterli. Umarım bu kısa seyahat yazım sizlere faydalı olmuştur.

 

Her zaman olduğu gibi; “Farkına var, dengeyi bul ve değer üret.”


#Barış Manço
#Kadıköy
#İstanbul
#müze
#gezi
#aktivite

Yorumlar

🔝